Централната избирателна комисия проведе жребий за определяне на поредните номера в бюлетината на партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирани за участие на предстоящите избори. За вота на 11 юли се регистрираха 18 партии и 9 коалиции. Ден по-късно ЦИК ще утвърди и образеца на бюлетината. 

Жребият бе теглен публично, в присъствието представители на политическите формации.

Вижте снимки >>

На КП ГЕРБ - СДС се падна номер 5, а на КП "БСП ЗА БЪЛГАРИЯ" - 4. ПП "Движение за права и свободи"  ще е под номер 7, ПП "Има такъв народ" са с номер 22.

Номер 1 се падна на КП "Движение заедно за промяна".

Ето как ще изглежда цялата бюлетина:

1. КП "Движение заедно за промяна"

2. ПП Свобода

3. ПП "Български национален съюз "Нова Демокрация"

4. КП "БСП за България"

5. КП ГЕРБ - СДС

6. ПП Атака

7. ПП "Движение за права и свободи"

8. КП "Изправи се! Мутри вън!"

9. ПП "МИР"

10. ПП "България на труда и разума"

11. ПП "Възраждане"

12. ПП "Подем"

13. ПП Бригада

14. ПП "Пряка Демокрация"

15. ПП "Гражданска платформа Българско лято"

16. КП "Българските патриоти - ВМРО, ВОЛЯ И НФСБ"

17. КП "Ляв съюз за чиста и свята Република"

18. ПП "Партия на Зелените"

19. КП Национално обединение на десницата (КОД, БЗНС, БДФ, СЕК)

20. ПП "Глас народен"

21. ПП "Републиканци за България"

22. ПП "Има такъв народ"

23. КП "Демократична България - Обединение"

Снимка: БТА

ГЕРБ са силно притеснени за организацията на изборите

Номерът няма никакво значение за нас, но сме изключително притеснени за организацията на изборите.Това коментира пред журналисти Тома Биков, след като жребият отреди номер пет за коалиция ГЕРБ-СДС.

В момента Изборният кодекс/ИК/ на г-н Станислав Трифонов се превръща в пародия, виждаме как служебното правителство на Румен Радев, комисията на Радев/ЦИК/ мислят как да заобиколят собствения си ИК, подчерта той. Сега самите те се убеждават, че това, което са направили в 45-то НС,е една пълна глупост, за което предупреждавахме, изтъкна още представителят на ГЕРБ.

Биков изрази надежда да не се стигне до провал на изборния процес, защото това би било огромен удар срещу българската демокрация.

Нашият основен опонент на този вот ще бъдат хаосът и безвластието, посочи политикът.

Снимка: БТА

БСП: Четири е числото на стабилността, ще имаме честни и прозрачни избори 

"Четири е числото на стабилността. Това е знак, че нашето послание за промяна, но съчетана със сигурност и стабилност за хората, грижа за всеки един от тях, се подкрепя и от числото, което получихме днес. Машинно гласуване ще има и с повече дисциплина от страна и на избирателите, и на секционните комисии ще имаме едни честни прозрачни и демократични избори. Това е нашето желание и мисля, че е изпълнимо", допълни Кристиан Вигенин от "БСП за България".

Снимка: БТА

Демократична Бълъгария: Имаме ясна кауза 

"Номер 23 е номер, който ще се явим с него. Демократична България има ясна кауза. Ние знаем кои сме, нашите избиратели знаят кои сме. Показали сме последователност, воля за това да отстоим до край каузата си", отбелязва Христо Иванов - "Демократична България".

Снимка: БТА

"Изправи се! Мутри вън!": По-важно е доверието на избирателите, тяхната дума ще е последна 

"Чудесно число, по-важно от числото е доверието на избирателите. Така че тяхната дума ще е последна. Иначе това означава, че поне ще си удвоим резултата. Аз съм сигурна, че Централната избирателна комисия ще се справи. Трябва да направят всичко възможно законът да бъде изпълнен такъв, какъвто беше приет и смятам, че все още има време за това. Разбира се трябва да бъде постигната и най-добрата цена на машините, но също така съм сигурна, че след като в Изборния кодекс е записано машинно гласуване то трябва да бъде осигурено", каза Мая Манолова - "Изправи се! Мутри вън!".

"Българските патриоти": Надяваме се да имаме 16 депутата 

"Българските патриоти" сме с 16-ти номер на тези избори. Надяваме се да имаме минимум 16 народни представители като парламентарна група в българския парламент, за да можем да отстояваме националните интереси на България и да не допускаме, както беше в предходния кратък парламент, т. нар. демократични партии и партии на протеста да предават националните интереси и да позволяват на Ердоган да управлява България", отбеляза Юлиан Ангелов - Български патриоти - ВМРО, НФСБ, "Воля".

ДПС и "Има такъв народ" не коментираха номерата. 

Снимка: БТА

Номер 1 се падна на партията на Александър Томов - "Задно за промяна". Тя издигна няколко обвиняеми лица за депутати, сред които Ветко и Маринела Арабаджиеви. Александър Томов заяви, че номер 1 е ангажиращо и трябва да се очакват изненади. 

"Републиканци за България" е за държава с правила 

За втори пореден път партията ни ще се бори за гласовете на избирателите под същия номер. Политиките, които ще отстояваме са същите и няма да престъпим принципите си. Ще възстановим единството на нацията, ще реформираме съдебната ни система и ще работим за възстановяване на държавността. Ще направим необходимото за въвеждането на ефективно електронно управление, чрез което ще постигнем по-качествено управление, по-ефективен бизнес, по-малко корупция, по-малки загуби на време. Нека да допуснем във властта можещи хора, които се ползват с високо доверие в обществото. Професионалистите и експертите трябва да бъдат оставени да работят. Противопоставяме се на политическата нестабилност, на която цялото общество е свидетел и ще продължим да отстояваме принципите си.България днес има нужда от стабилност и единство. Основа на това могат да бъдат само ясните правила. Затова Републиканци за България е за държава с правила!, заявиха от партията.

 

Вчера беше последният срок, в който листите с кандидат-депутатите можеха да бъдат регистрирани.

На 11 юни е началото на предизборната кампания. До 15 юни сънародниците ни в чужбина могат да подават заявления, че искат да гласуват. До 18 юни ЦИК трябва да реши - къде и колко избирателни секции ще има.