Дружество "Сиела Норма" беше определено от Централната избирателна комисия (ЦИК) за изпълнител на обществената поръчка за доставка на машините за гласуване при водещ критерий най-ниска цена. 

Същата фирма достави машините за гласуване на последните евроизбори през 2019 г. Тогава устройствата бяха 3000, а ЦИК ги нае. Сега Комисията купува устройствата, които ще се използват в секциите с над 300 избиратели не само на парламентарния вот догодина, на президентските избори след това, както и на всеки вот, за който е предвидено такова.

В процедурата за покупка на 9600 машини оферти подадоха осем кандидати. На финала на надпреварата обаче останаха само двама - "Лекс.БГ" и "Сиела Норма".

Предложенията на двете фирми се оказаха еднакви като стойност. При последвалите проведени преговори на Комисията по поръчката с тях, "Сиела Норма" обаче е обявила, че ще намали с 1000 лева без ДДС цената. Посочената от ЦИК максимална прогнозна цена на устройствата беше 36 млн. лв. без ДДС.

Решението на ЦИК за обявяването на дружество "Сиела Норма" за изпълнител по обществената поръчка за доставка на специализирани устройства беше взето, въпреки изразените на заседанието особени мнения на членовете на Комисията по поръчката, свързани със съмнения за споразумения между двете фирми и нарушение на конкуренцията, предаде БНР.

Членът на ЦИК Ивайло Ивков заяви: "Аз вече съм убеден, че е така, че тези лица са свързани".

И председателят на ЦИК Александър Андреев допълни: "Всеки един от участниците има своите права по закона за обществените поръчки и според Изборния кодекс, за да може евентуално да предприеме необходимите действия".

Очаква се договорът с победителя в надпреварата да бъде сключен на 8-и януари. Единият от отстранените участници - "Български машини за гласуване", обаче обжалва решението пред съд.