Централната избирателна комисия (ЦИК) е готова с пътна карта за дистанционно електронно гласуване. Тя е за период от 2020 до 2023 г. и в нея са разписани основните стъпки, които ЦИК ще предприеме.

Това съобщи говорителят на Комисията Александър Андреев пред БНР.

В пътната карта са разписани основните стъпки, които ЦИК ще следва да предприеме, за да може осъществи експерименталното дистанционно електронно гласуване. То трябва да бъде проведено в три избора, включително и в частични избори.

Александър Андреев обясни: "Въз основа на тези избори и резултатите от тях ЦИК ще следва да изработи анализ, с който да установи какви са предизвикателствата пред електронното дистанционно гласуване и в тази връзка вече и да прецени законодателят дали то да бъде въведено в изборите. Като първоначалният етап - това е изработването и одобряването вече на техническото задание, тъй като може би знаете ЦИК е партньор на Държавната агенция за електронно управление в един проект, който е финансиран от ЕС, в рамките на добро управление по изграждане на системата за дистанционно електронно гласуване".

Пътната карта обхваща периода от 2020 до 2023 г. Очаква се на първо място да бъде изградена системата, за да се проведат експерименталните гласувания в рамките на предстоящите следващи избори и по този начин да се установят резултатите от експерименталното дистанционно електронно гласуване.

В края на пътната карта се очаква да има положителен резултат, въз основа на който да се изготвят препоръки към законодателя, допълват от ЦИК.