Да отпаднат част от хората на публични длъжности, които декларират конфликти на интереси пред Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) - това предложи главният прокурор Сотир Цацаров по време на изслушването си в парламента като кандидат за неин председател.

Според него няма как да се проверят толкова много декларации и механизмът за това не работи.

"Например всички общински съветници в страната декларират конфликти на интереси. Нужно е радикално решение. Това да са поне тези от столицата, големите областни градове или населени места с до определен брой жители", каза Цацаров.

По думите му има и още един проблем.

"Лицата, които са в брак са осветени - декларират всичко на съпругата си. Ако съжителстват, също, но само с едно попълване на квадратче могат да не дадат съгласие декларираното да се публикува. А тези, които са във фактическа раздяла - не декларират нищо. Това трябва да се промени", обясни той.

Запитан дали ще запази Антон Славчев, който беше заместник на предишния председател Пламен Георгиев, Цацаров отговори, че ако бъде избран той ще довърши мандата с настоящия състав на комисията. Славчев също беше проверяван по време на Апартаментгейт.

Депутатката от БСП пък попита Сотир Цацаров дали познава законопроекта за КПКОНПИ, внесен от тях. Той отговори, че го е прочел, но не е съгласен с много от разпоредбите в него.