Депутатите започнаха работа с повече от десет минути закъснение заради разместване в програмата по думите на председателят на парламента Росен Желязков. Именно то доведе до спорове в залата и прекъсване за председателски съвет

В дневния ред като седма точка бе включено изслушване на министъра на финансите Асен Василев и на председателя на ДАНС Пламен Тончев относно приетите миналата седмица законови промени, с които се прекратява концесията на пристанище "Росенец". Изслушването ще бъде съвместно и е по искане на "Възраждане". 

Второто четене на бюджетите на ДОО и НЗОК за 2023 г. станаха първа и втора точка за днес. Предложението беше направено от Георги Свиленски от "БСП за България" и подкрепено от пленарната зала.

Народните представители удължиха работното си време до приключване на изслушването на Асен Василев и Пламен Тончев. 

Йордан Цонев от ДПС поиска изборът на подуправители на БНБ да бъде първа точка за днес. Това доведе до процедурни спорове в залата и Росен Желязков прекъсна заседанието и свика председателски съвет. След като депутатите се събраха отново, продължиха с обсъждане на дневния ред. Тошко Йорданов от ИТН обяви, че на съвета не е постигнато съгласие. 

Приоритет на Народното събрание трябва да са проблемите на обществото, а не кадровите назначения

"Уважаеми колеги от "Продължаваме промяната", за 15 минути бяхте в дневния ред на обществото. И само за 15 минути ви сгънаха, събраха ви и резултатът е ясен". Това заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски от парламентарната трибуна по време на гласуването на дневния ред на Народното събрание след провелия се председателски съвет.

Свиленски поиска прегласуване и се аргументира: "Попитахте по кой член от правилника - по същия член от правилника, по който в петък 3 часа председателят и председателстващият отказваха да бъде пренаредена програмата. По същия член - правилникът не е променен от петък до сряда", каза социалистът и изрази съмнение дали "Продължаваме промяната" ще продължат да следват дневния ред на обществото още 3 минути, или това приключи след разговорите по време на 15-минутната почивка.

След повторното гласуване и утвърждаване на дневния ред, народният представител от "БСП за България" изрази несъгласието на социалистите и отправи предложение, свързано с дневния ред в петък - т. 4 да стане т. 1 и промените в Наказателния кодекс да бъдат разгледани с приоритет: "След като стана ясно днес какъв е дневният ред на НС, въпреки правилно взетото решение и бързото наместване на ПП на мястото, където трябва да бъдат, обръщам внимание на дневния ред за петък, който сме подредили. Направих това предложение за Наказателния кодекс на председателския съвет - вчера от всички парламентарни групи, ГЕРБ, ПП, "Възраждане" присъствахме на среща, организирана от Министерство на вътрешните работи, във връзка с пътната безопасност и Наказателния кодекс, с пострадали хора. Всички обещахме, че това ще бъде разгледано в петък и това е приоритет на българските граждани", обясни Свиленски.

Той се обърна към останалите народни представители: "Уважаеми колеги, в петък пак втора точка ви е избор на нещо, Кодексът за застраховане. Хубаво, ще го приемем Кодекса за застраховане. Но нека да сложим точка първа за петък да гледаме Наказателния кодекс и след това да се назначавате. Призовавам българския парламент да излезе на висотата на очакванията на българските граждани, защото докато се назначавате в петък по точка 1-ва, 2-ра, 3-та, 4-та, тези хора ще стоят отвън на 40 градуса и ще ни чакат да приемем Наказателния кодекс. Това не е моралното отношение към тях. Прие ги председателят на НС и им обеща, прие ги министърът на вътрешните работи, приехме ги и ние, народните представители. Нека като общество, като народни представители на това общество, да покажем, че наистина пътната безопасност, трафикът на бежанци, всички текстове в Наказателния кодекс, са приоритет на това НС, преди кадровите назначения", призова Георги Свиленски.

Народното събрание трябва да избере и шеф на Сметната палата и подуправители на БНБ.

В петък повече от два часа депутатите уточняваха поредността на точките в програмата на заседанието на парламента и отново бе свикан председателски съвет. Петъчното заседание продължи около 12 часа.

Друга спорна тема: Защо министър Тагарев има осем дни отпуск при само месец работа

В спорна тема се превърна и отказът на министъра на отбраната Тодор Тагарев да дойде в парламента. В писмото му до НС се посочва, че е в платен отпуск от 20 до 28 юли.

Георги Свиленски от БСП заподозря, че министърът си е взел предплатен пакет за почивка някъде. И попита кой в търговско, частно, обществено или други дружество в България има право на 8 дни платен отпуск след само месец работа.

Социалистът се ядоса, че с думите си "не ме търсете, в платен годишен отпуск съм" министърът на отбраната проявявал наглост и безочие към българските граждани, към народните представители и към председателя на парламента Росен Желязков.

"Аз, ако бях председател, щях да призова премиера да му прекрати отпуска", обърна се Свиленски към Желязков. И призова журналистите да се поинтересуват къде е Тагарев от 20 до 28 юли.

Христо Проданов от БСП пък иронизира, припомняйки, че миналата седмица е гласувано БТР-и да изпращаме за Украйна. "Може да е тръгнал да ги кара, за 8 дни ще ги закара. Той и тук управляващото мнозинство са посланици на Украйна, не ги критикувайте много остро", обърна се той към съпартиеца си.