"Когато става дума за пари - няма статукво ГЕРБ, БСП, ДПС, няма "Демократична България", няма "Изправи се! Мутри, вън!" Има нещо, което не мога да разбера. Толкова е ясно - хората не искат да дават милиони левове на партиите. Но голяма част от партиите казват - не. Вие не искате да ги давате, но ние ще си ги взимаме." Това написа във Facebook лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов.

Постът му идва, след като парламентът отхвърли още на първо четене предложението за един лев партийна субсидия за получен глас. Това стана след прегласуване, при което 76 депутати бяха "за", 86 - "против" (основно БСП, ДПС и "Демократична България"), а шестима се въздържаха. Така субсидията за глас остана 8 лева.

"Преди малко в Парламента ние не успяхме да направим така, че държавната субсидия за партиите да стане 1 лев на получен глас. Така, както пожелаха 2 милиона и половина българи на законен референдум. И защо не успяхме? Защото изцяло "за" гласуваха само депутатите на "Има такъв народ". А "против" гласуваха депутати от всички останали парламентарни групи", пише Слави Трифонов и добавя: "Този парламент не успя да събере мнозинство, за да изпълни волята на народа. Може би следващият ще може".

Предложението за изменение в Закона за политическите партии, дискутирано близо пет часа в пленарната зала, e на "Има такъв народ". То беше аргументирано с резултатите от референдума през 2016 г.

Вносителят Ива Митева от "Има такъв народ" посочи, че е необходимо задълбочено преразглеждане на модела на финансиране на политическите партии. "Трябва да се преразгледат и правилата, свързани с контрола на изразходването на средствата от партиите. Икономията от намаляването на субсидията за бюджета ще бъде около 21 милиона лева на година, те ще могат да се използват за българските граждани, всичко останало е мимикрия", подчерта Митева.