Кметът на столичния район "Средец" Трайчо Трайков, който неведнъж е надигал глас за демонтажа на Паметника на Съветската армия и е подемал процедури, се изказа скептично по повод вчерашното решение на Столичния общински съвет. Той поиска деактуването на монумента от областната управа още преди година.

Трайков не очаква с гласуването си общинските съветници да предвижат въпроса, тъй като, по думите му, разрешаването му зависи само от държавата.

"От практическа гледна точка днешното решение на СОС за т.нар "Монумент паметник на съветската армия" вероятно няма да има особени последствия. Всичко опира пак до държавата, която във всяка възможна управленска конфигурация от последните 30 години показа, че не ѝ се занимава", коментира районният кмет в профила си във Фейсбук.

"Дебатът обаче се превърна в стряскащ сблъсък на светоусещания за миналото и настоящето на България. От едната страна бяха съветниците от ДБ, Герб-СДС и ВМРО. От другата - БСП (От двамата независими общински съветници Методи Лалов изрази силна подкрепа, а изказването на другия независим съветник, който в гласуването подкрепи доклада, не издаде мнението му)", коментира Трайчо Трайков.

"Видя се, че макар и в отчетливо малцинство има хора, които са неистово вкопчени в бесовете на миналото и че има партии, готови без срам и мярка да ги експлоатират. А странно, почти всички съветници от БСП са разумни, квалифицирани и приятни хора", допълва Трайков.

Той не крие, че се срамува от телевизионния международен обмен, който ще покаже софийския паметник, на фона на войната в Украйна.

"Така че не е изключено, предвид лошото конструктивно състояние на обекта, скоро да се случат озадачаващи за външния наблюдател сцени на укрепителни работи по него от страна на областната управа (освен ако не се задейства деактуването, което съм поискал от тях). Представям си как ще стои в международния телевизионен обмен, редом с репортажите от Украйна и Европа", завършва коментарът на бившия икономически министър от първия кабинет на ГЕРБ.