Кметът на район "Средец" Трайчо Трайков се самопредложи за областен управител на столицата. Трайков издигна кандидатурата си с пост във Фейсбук. Идеята му хрумнала по време на оглед в Княжеската градина.

"Минах преди малко през Княжеската градина - да огледам за последно местата, където следващата седмица започваме изграждането на детска площадка и спортна площадка. И си мисля - така и така ще се назначават нови областни управители, бих си предложил услугите за София. Имам и квалификация, и програма, и решителност", написа в профила си във Фейсбук Трайчо Трайков, който е бивш министър на икономиката в първия кабинет на ГЕРБ.

Именно в Княжеската градина се намира Паметникът на Съветската армия, за чието премахване отдавна настоява и Трайков, и политическата му сила ДБ. 

Преди няколко месеца ГЕРБ и ДБ в СОС решиха паметникът да бъде преместен, но последващите действия са извън прерогативите на Столична община. Гласуването пък беше съпроводено от протести на няколко политически сили, сред които БСП и "Възраждане", обявили се срещу премахването на "МОЧА", както го наричат привържениците на демократичната общност в столицата.

Последната дума обаче има държавата и областният управител на София. Служебното правителство отказа да се занимава с "горещия картоф" Паметник на Съветската армия, като бившият премиер Гълъб Донев подчерта, че решението принадлежи на редовно правителство.

Редовният кабинет сега обаче е на ПП-ДБ с подкрепата на ГЕРБ, които стоят и зад решението за премахването на паметника в СОС. Че решението принадлежи на областната управа и държавата, напомни по време на снощното му представяне и кандидат-кметът на ПП-ДБ и "Спаси София" Васил Терзиев, в отговор на въпрос какво възнамерява да направи с Паметника на Съветската армия. 

Самият Трайчо Трайков пък бе представен като член на екипа на Терзиев, който обяви, че той ще е единият от районните кметове, които ще запазят поста си.

Сега Трайков изненадващо изяви интерес към поста на областен управител, който още не е поет от представители на новата изпълнителна власт. Областните управители все още не са сменени, тъй като, по думите на премиера Николай Денков отпреди дни, процесът се бави заради съгласуването на кандидатурите между ПП-ДБ и ГЕРБ.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО