Комисията на Европейския парламент по транспорт отхвърли днес всички стотина предложения за изменения на законопроекта за промени в правилата за международните пътни превози. Това съобщи след гласуването председателят на парламентарната комисия Карима Дели.

Сред тях бе и предложението на българските евродепутати да отпадне връщането на камионите и водачите в страната

Започна гласуването на законодателните текстове така, както са предложени. Резултатът от гласуването се очаква по-късно тази вечер.

Предвижда се в началото на юли законопроектът да бъде гласуван от всички евродепутати. Не се очаква отхвърлените днес поправки да бъдат подкрепени в пленарна зала. Европейската комисия днес съобщи, че вече е в ход независима външна оценка за въздействието на предстоящите промени, които предвиждат водачите и превозните средства да се връщат по-често в държавата, където превозвачът е данъчно задължен. Въвеждат се и по-строги правила за работа и почивка на водачите.

Българската страна, една от най-засегнатите от въвеждането на промените, съобщи по-рано, че възнамерява да оспорва новото законодателство пред Съда на ЕС. 

 Българските евродепутати не скриха разочарованието си.

Петър Витанов, БСП / Група на социалистите и демократите заяви пред БНТ: Ние очаквахме този резултат, защото сондирахме и видяхме, че не можем да се надяваме на по-широка подкрепа. Нашите надежди, обаче, остават. Надеждите ни са свързани, от една страна, с решението на Съда в Люксембург. Защо? Защото там политически аргументи вече няма да има. Отиваме в полето на юридическите аргументи. Лесно е да се докаже, че тези текстове са дискриминационни.

Илхан Кючюк, евродепутат от ДПС/Обнови Европа: Ще внесем нови поправки, като затвърдим настоящите си позиции, ще направим всичко възможно.

Андрей Новаков, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП: Мобилизираме се да вкараме поправките и в пленарна зала. Очаквам скоро ново предложение от Европейската комисия, че връщането на камионите е вредно за околната среда.