Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова турския си колега Реджеп Тайип Ердоган страната му "да не малтретира кюрдите", предаде Франс прес, като се позова на Белия дом.

"(Американският) президент изрази желанието си да работим заедно, за да се отговори на безпокойствата на Турция в Североизточна Сирия, като в същото време подчерта колко е важно за Съединените щати Турция да не малтретира кюрдите и другите Сирийски демократични сили, с които се сражавахме (рамо до рамо), за да победим групировката "Ислямска държава", се казва в комюникето.

То бе публикувано след телефонния разговор между Тръмп и Ердоган тази вечер, за който първо съобщи турското президентство.

Двамата лидери са обсъдили създаването в Северна Сирия на "зона за сигурност".

В комюникето пише, че е предвидено бъдещата зона да бъде "прочистена от тероризма". Ердоган казал на Тръмп, че Турция е готова да окаже на Съединените щати "всякакъв тип подкрепа" за изтеглянето им от Сирия.

Повече подробности не са дадени.

Телефонният разговор бе проведен на фона на новото напрежение между САЩ и Турция във връзка със съдбата на кюрдската милиция Сили за защита на народа (СЗН). Тя е смятана от Анкара за терористична организация, но е съюзник на Вашингтон в борбата срещу джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД), отбелязва Франс прес.

Турция не крие, че планира да започне операция срещу СЗН, а САЩ, които миналия месец обявиха, че ще изтеглят своите войници от Сирия, се опитват да успокоят своите кюрдски съюзници.