Президентите на САЩ и на Русия - Доналд Тръмп и Владимир Путин, ще се срещнат на 16 юли в столицата на Финландия Хелзинки, предадоха световните агенции, цитирайки Белия дом и Кремъл.

Тръмп ще бъде в Европа за среща на високо равнище на НАТО на 11 и 12 юли в Брюксел. На 13 юли е очакван в Лондон. На 15 юли Путин ще присъства на закриването на Мондиала в Русия.

Двамата лидери ще обсъдят въпроси, свързани с националната сигурност и двустранните отношения, гласят официалните съобщения.

Вчера съветникът в Кремъл Юрий Ушаков каза, че срещата между Путин и Тръмп ще се проведе в "трета страна", но и неутрална, каквото е и условието на Русия. Той увери, че мястото на срещата ще бъде съобщено днес.

Имаше предположение, че Путин и Тръмп може да се срещнат във Виена.

Преди лидерската среща ще има и среща на дипломатическо равнище, вероятно между руския външен министър Сергей Лавров и американският държавен секретар Майк Помпейо, съобщи днес руският заместник-външен министър Сергей Рябков.

Новината за срещата на върха на 16 юли в Хелзинки дойде след визитата на съветника на Белия дом по националната сигурност Джон Болтън в Москва.

Прекият контакт между двамата държавни глави съвпада с националния интерес на САЩ, подчерта вчера след срещата си с Путин Джон Болтън. Той изтъкна важността от този контакт въпреки разногласията между Тръмп и Путин.

Съветникът на Тръмп по националната сигурност разкри, че с Путин е обсъдил теми, като стратегическата стабилност в света, контрола върху ядрените оръжия, разоръжаването, кризите в Сирия и Украйна, както и въпроса с ядрените и ракетни програми на Северна Корея и излизането на САЩ от ядрената сделка с Иран.

Може да се очаква, че върху тези теми ще дискутират и двамата президенти ма 16 юли.

Болтън не изключи Тръмп и Путин да говорят и за евентуалното връщане на Русия в Г-8 и заедно с това отбеляза, че от срещата не е задължително да произтекат конкретни резултати. Според Болтън обаче двамата президенти се надяват тя да подобри двустранните отношения.

Друг въпрос от общ интерес със сигурност ще е Мондиала. Болтън каза вчера преди срещата си с Путин, че би искал да разбере как Русия е успяла да се справи толкова успешно със Световното първенство по футбол. САЩ ще бъдат една от страните домакини на Мондиала през 2026 г. (заедно с Канада и Мексико).