Още тази неделя изборите да се проведат без машини, поискаха от ДПС, ИТН и "Възраждане". От партията на Костадин Костадинов настояха и за оставката на кабинета, докато независимият депутат Радостин Василев намира, че правителството вече е паднало още днес.

Всичко това става по-малко от час след като извънредното заседание на парламента беше провалено, но за сметка на него се проведе председателски съвет, на който бе изнесен доклад на ДАНС за компрометиран код на машините за гласуване.  

"Имаше извънреден председателски съвет, дойде доклад от ДАНС, в който става ясно, че два дена, след като ЦИК направи публично генериране на хеш код, който е единият от ключовете за защита на машините, заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов влиза в залата, повтаря цялата процедура, снима с телефона си, сваля информацията на флашка", обяви пред журналисти в парламента председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

"Ето ви как се манипулират машини", коментира той. По думите му заместник-министърът на електронното управление на ПП-ДБ е свалил кодовете, записал ги е с телефона си, свалил си ги е на флашка и сега само може да подозираме къде са. На тези избори, които идват, не трябва да има нито една машина, защото всички машини са компрометирани, добави Йорданов. 

Заради изнесената информация бе свикан и втори съвет, на който за изслушване бяха повикани Мария Габриел, която замества премиера, докато той е в Брюксел, представители на ЦИК и министърът на електронното управление Александър Йоловски

Преди изслушването да започне съпредседателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски също настоя вотът в неделя да се проведе без машини. 

"Това, което се случва, е нечувано в българската история. На практика, ако не се намери решение да няма машини, изборите ще бъдат абсолютно опорочени и трябва да бъдат касирани навсякъде. Това, с което ни запозна председателят на парламента, е как един заместник-министър си е заснел целия процес по сорс кода и сега някои имат двата кода и може да направи една голяма ала-бала в държавата", заяви Пеевски.

Той коментира, че очакват колегите от "Продължаваме Промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) веднага да се разграничат от този заместник-министър. Очакваме от премиера веднага да го освободи, не само него, а и министърът, заяви Пеевски и добави, че това, което се е случило в това министерство, е нечувано.

"Да видим каква реакция ще имат по темата и компетентните органи също. Някой иска да открадне изборите в България", добави той. По думите на Пеевски в момента по тази тема, отговорност трябва да поемат министърът, заместник-министърът и премиерът. Заместник-министър, който е назначен от премиера, снима с телефона си компютъра със сорс кодовете, с които да манипулират машините. Затова сме повикали и ЦИК в момента, да се намери решение. Машини не трябва да има в неделя. Ако машините останат - тези избори ще са приключили и всеки кандидат ще ги обжалва", добави Пеевски.

Ако няма разграничаване от тези лица, търпението ни логично, че ще свърши, посочи съпредседателят на ДПС. Пеевски бе категоричен, че няма друго решение, освен премахване на машините или отмяна на изборите на 29 октомври. 

Снимка: БТА

Още днес зам.-министър Михаил Стойнов трябва да бъде арестуван, смята лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. На второ място, смята той, трябва веднага ЦИК да излезе с решение, с което да се обяви за "невъзможно" машинното гласуване, каквато опция има в Изборния кодекс, ако някоя от машините се повреди.

Правителството на Денков трябва незабавно днес да подаде оставка заради пробив в националната сигурност, извършен от негов служител, изтъкна Костадин Костадинов. Оказва се, че един заместник-министър може да повтори цялата процедура, да заснеме всичко това и "да си го отнесе съвсем безпрепятствено. Това не е държава", заключи лидерът на "Възраждане". Ако искаме хората да имат доверие в изборния процес, трябва да се случат тези три неща, подчерта той.

Снимка: БТА

Според нечленуващия в парламентарна група депутат Радостин Василев правителството е паднало днес. 

"Ако някой се съмнява, че това нещо няма да доведе до падане на правителството на Денков, той се заблуждава", коментира той пред журналистки във връзка с проваленото заседание и изнесената на председателски съвет информация от ДАНС.

"Явно това, което се случваше с тези машини - от нещата, които говореше Кирил Петков за кода в миналия парламент, до атаката, която се случи медийно в комисията, доведе до това, че сме изправени пред втори случай на предателство срещу националната сигурност след записите, които аз изнесох, коментира той.

Радостин Василев смята, че трябва незабавно да бъде задържан заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов и да бъде разпитан. Да не се окаже всичко накрая някаква постановка, за да бъдат унищожени машините като възможност за гласуване, изрази опасения той.

"Всичко това се случва заради отвратителната, грозна корупционна сглобка на ГЕРБ и "Продължаваме промяната", в която динозавърът стъпка в момента, тотално унищожи своя партньор", коментира Радостин Василев.

Отиваме на избори, които ще бъдат много трудни за провеждане, след местните сега, смята независимият депутат. Възможно е дори да се стигне до отмяна на изборите в неделя, добави той.

Радостин Василев обясни, че ако има заплаха за националната сигурност, изборите могат да бъдат отменени, но не смята, че в момента това е налице. Според него без проблеми може да бъде отменено машинното гласуване с решение на Централната избирателна комисия.