"Не обмисляме оставка на кабинета, макар че много по-изгодно от партийна гледна точка е да отидем на избори веднага". Това заяви в ефира на "Здравей, България" вицепремиерът Томислав Дончев. Той нарече протеста "практикум по демокрация" и изрази съжаление, че не може да заведе студентите си там.

Свободата на демокрацията работи чрез институциите. Няма как да имаме свобода и демокрация без институции и правила. Отнасям се с респект и внимание към всяко гражданско искане, включително и извикано на площада под Министерски съвет. Демокрацията е това. Винаги ще има някой недоволен", каза Дончев.

"В такава ситуация политиците трябва повече да слушат и по-малко да говорят. Имаме типичен сблъсък на партиен и държавен интерес. Партийният интерес предполага да отидем на избори веднага. Виждате, че има проблеми в опозицията. Имаме протест - многоброен, в голямата си част спонтанен, с разнопосочни искания, който не е катализирал ясна политическа формация. Конюнктурният интерес предполага да се отива на избори веднага. Държавният обаче е в друга посока. Не очаквам да загубим депутати, ако протестите продължат. Организирането на протест в подкрепа на действащо правителство е странен жанр, но имаше повод - приемането на България в чакалнята", поясни той.

На въпрос дали влизат в ситуацията на кабинета "Орешарски", Дончев посочи, че генезисът на този кабинет е бил различен. "При Орешарски нещата бяха различни. Този кабинет беше сглобен от всички отломки, останали в Народното събрание. Тогава ние бяхме водеща политическа сила. Това беше правителство на инат. Искането сега е за повече свобода, демокрация и справедливост. Това винаги е актуално и легитимно", поясни Томислав Дончев.

"Не мога да разбера защо, когато арестуват действащ зам.-министър, всичко е наред, а когато има проверка по отношение на президентски съветник, не е добре. От години говорим колко е сериозна корупцията в България и когато някой предприеме конкретни действия за борба с корупцията, е лошо", поясни вицепремиерът.

Той коментира и превишили ли са правомощията си полицаите. "Болно ми е, когато се стига до ситуация, когато едни български граждани се налага да е бият с други, особено, ако едните са с униформи. Тече проверка, която ще установи има ли нередни действия от страна на полицейски служител. Няма как, ако един полицай е нападнат, да не отвърне", поясни Дончев. И заключи, че има конкретни неща, които трябва да направят до края на мандата.