Дискредитирането със записи е утвърден жанр в политиката половин година преди изборите. Непосредствено преди тях хората очакват такъв тип манипулации. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в студиото на "Тази сутрин" на bTV по повод записи с глас, звучащ като този на премиера Бойко Борисов, появили се в интернет.

"Лошо е да се прави прави политика с неполитически средства. Дали са истински, има разследване, което ще прецени. Това е все едно на футболен мач играчите вместо да ритат топка, да се замерят с камъни. Би трябвало да се състезаваме кой е по-компетентен, кой е по-добър лидер и има по-добри идеи", смята Дончев.

Попитан дали според него записите са автентични, вицепремиерът коментира:

"Части от записите с гласа като на премиера Бойко Борисов, звучат автентични, части - не, каза Дончев, "но експертите трябва да се произнесат имало ли е интервенции по отношение на записите. Безспорно е използван гласът на премиера, но не мога да ви отговоря дали са автентични", допълни вицепремиерът.

"Премиерът на Републиката е системно записван, сниман - не знам как ви изглежда това", попита риторично още Дончев.

Вицепремиерът посочи, че има конкретни подозрения, кой стои зад атаките и уточни, че не би се поколебал да спомене име за това кой е направил записите и снимките, ако има обаче доказателства за това.

Дончев коментира, че всичко е възможно, дори и да е съпартиец, както и някой от охраната на Борисов по отношение на скандалните снимки от спалнята на премиера.

"Резиденция "Секвоя" е работно помещение", обясни Дончев и там са влизали, както съпартийци, така и от правителството.

"Тези, които имат повече опит в политиката, знаят, че атаката по време на избори или непосредствено преди изборите не е толкова ефективна, защото тогава хората очакват подобни скандали", заяви още вицепремиерът. Затова, според Дончев, подобни удари са най-ефективни по-рано - около половин година преди конкретни избори. 

Той видя доза политическа ревност по отношение на ударите срещу премиера Борисов. Заместник-министър председателят не изключи вероятността тези снимки да значат: "Ти си в ръцете ми!".

Дончев обясни, че не се притеснява, че Цветан Цветанов готви политически проект и уточни, че напълно е възможно бившият втори в ГЕРБ да отцепи част от избирателите на Борисов. Дончев припомни, че повече от 10 години е прекарал с Цветан Цветанов и му пожела успех на изборите.

Вицепремиерът коментира и енергийните проекти в България, като посочи, че е постижение, че страната ни е останала на газовата карта на Европа. Аз бих бил крайно подозрителен за една държава, ако я заобикалят всички газови трасета, отбеляза вицепремиерът.

Дончев заяви, че мярката "60 на 40" продължава, като има близо 17 000 заявления. Ако не беше тази мярка, безработицата сигурно щеше бъде двойна. До момента около 11% са използвани от заделения 1 млрд. по тази мярка, като тя продължава, каза Дончев. Намаляването на ДДС в ресторантьорския бизнес е мярка в подкрепа на бизнеса. Разликата между ресторантьорския бизнес и книгоиздателския е голяма, защото книги се продаваха и можеха безконтролно да се четат и по време на пандемията, уточни Дончев.

Той припомни, че исторически е бли против тази мярка, но по думите му тя е решение в условия на криза. Дончев каза, че ще се осигурят допълнителни обеми в данъчните складове, но и ще има държавни бензиностанции.

Около скандала с появата на багер на Рилските езера, Дончев коментира, че езерата се заблатяват и големият проблем е, че този район се посещава от хора, които нямат планинарски навици. По думите на Дончев повече служители на парковата администрация трябва да контролират посетителите. Вицепремиерът се ангажира да провери защо според твърденията, по оперативна програма се насипва чакъл за оформяне на пътеки край природната забележителност.