ГЕРБ подкрепиха намерението на държавния глава Румен Радев да не бърза с връчването на мандатите и потвърдиха, че ще се отзоват на поканата за консултации на "Дондуков" 2 във вторник в разширен състав, за да обсъдят и други важни въпроси освен съставянето на правителство.

"Ние ще се явим на свиканите от президента консултации. Може би е редно да се явим в разширен състав, защото има няколко важни теми за разговор - основната е шансовете и възможностите за сформиране на управляващо мнозинство и правителство в този парламент", заяви в кулоарите на парламента Томислав Дончев

Освен по темата за кабиинет той добави, че от партията ще поставят въпроса за бюджета - дали той да бъде изцяло нов за 2023 или да остане старият от 2022, но с удължено действие, както и темата за енергетиката.

"Относно декларираното желание на президента да не бърза с връчването на мандатите, считам, че това е правлно - на този парламент трябва да се даде шанс", коментира зам.-председателят на ГЕРБ. "В противен случай опцията "бързи избори" би възпроизвела сегашната ситуация", добави той. И заключи, че след поредните такива единствено ще има отлив от подкрепа за някои партии заради темата за отговорността, че нма кабинет.

Според Томислав Дончев допълнителен аргумент в подкрепа на решението на Румен Радев да не бърза с връчването на мандатите е, че има спешни задачи, освен приемането на бюджета, но и законите, необходими за усвояването на парите по първия транш на Плана за възстановяване и устойчивост, както и мерки за смегчаване на ударите на кризите през зимата. "Ние ще бъдем максимално отговорни и професионални по всяка от тези теми", гарантира той от името на ГЕРБ-СДС.

По думите му, по темата за сформиране на мнозинство "аритметичният подход е неправилен, защото събирането на гласове с оглед достигането до 121 не може да роди нормално правителство". "Партиите трябва да се подредят в името на общи цели, в момента такова няма", смята Дончев. В отговор на въпроса дали ще съумее 48-ото НС да структурира такова мнозинство и правителство, депутатът коментира с умерен оптимизъм: "Трудно, но все още не считам, че е невъзможно".

Дончев се съгласи с позицията на финансовото министерство за удължаване на сега действия бююджет. Според него сега най-важната задача пред НС е да се удължи действието му до март-април, за да бъде даден "минимум комфорт на едно служебно правителство да осъществява основните си функции". Тук Томислав Дончев изреди и удължаването на енергийните помощи за бизнеса, както и мерките за подпомагане на социално уязвимите групи. "Разговори за пълноцентен бюджет с политики трябва да се водят, когато има правителство и мнозинство", каза Томислав Дончев.