Депутатите Христо Иванов от ДБ и Андрей Гюров от "Продължаваме Промяната" отговориха на президента Румен Радев за помощта за Украйна. Според Христо Иванов, който не иска да подкрепяме Украйна и санкциите срещу Русия, работи Москва да надделее.

Андрей Гюров пък каза, че почти всички страни в Европа имат такива решения. Двамата политици коментираха и започващите консултации при държавния глава. 

Президентът коментира, че се надява в парламента да има "по-малко войнолюбци", които искат да въвлекат България във войната между Русия и Украйна. 

Иванов посочи, че още първия ден ДБ са внесли свой вариант. Тази тема не е просто въпрос за даване на оръжия на Украйна, това е въпрос за модернизация на българската армия и въоръжени сили, отбеляза депутатът.

Това, което сме внесли като проекторешение, покрива всички теми, свързани с модернизацията, заяви Иванов. По думите му в момента съществуват механизми, с които ние, давайки оръжие на Украйна, без да се лишаваме от никакви способности, можем да си помогнем за модернизацията на българската армия и това е реалната цел. В името на тази цел сме готови да работим с всички политически сили, които гледат в тази посока, допълни Иванов.

"Този, който иска да бъдем неутрални спрямо ЕС и НАТО, който през цялото време аргументира, че не трябва да подкрепяме санкциите и усилията на Украйна, всъщност работи за вариант, в който Русия надделява. Това значи, че България ще се окаже в един свят, в която всяка сила ще може да си вземе парче от съседна страна. Ако Путин надделее, това значи, че утре всеки може да се събуди диктатор. Това не е в наш интерес, разбират го ЕС и НАТО, не мога да разбера защо Радев не може да го разбере", заяви Христо Иванов.

"Това постоянно плашене на хората за мен поставя въпрос всъщност каква позиция заема президентът Радев. Цяла Източна Европа подпомага Украйна и очевидно това не въвлича никого във войната", каза още Христо Иванов.

Според него от историческа гледна точка е абсурдна тезата, че България трябва да е неутрална, при положение, че всички наши партньори са намерили начин да помогнат на Украйна.

"България с такъв инат да твърди обратното, е най-малкото странно. Твърдението, че който иска да подпомогнем усилията на Украйна да се защити от агресията, ни прави "войнолюбци", е най-малкото несериозно, защото може да се каже обратното. С изпращането на военна помощ на Украйна, ние всъщност можем да си помогнем да модернизираме българската армия", заяви лидерът на парламентарната група на ДБ.

По отношение на шансовете от сформиране на кабинет Христо Иванов заяви, че се радва, че президентът Радев днес обяви, че не бърза с връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Иванов обясни, че има големи принципни теми, които разделят парламентарно представените партии. Той заяви още: Очевидно сме в много сложна ситуация, очевидно трябва да има правителство.

За нас сериозният разговор е с втория мандат, допълни той. 

"Тука не става дума, че някакви хора се гледат накриво и не си говорят. Ние трябва да разберем каква е дълбоката причина за тези проблеми - корупцията. Тя делегитимира държавните институции от гледна точка на гражданите. Затова като за начало целим да изчистим съдебната система от корупцията", каза Иванов и заяви, че за ДБ е най-важно да се състави кабинет с фокус върху този приоритет.

На друг въпрос - за връщане на хартиените бюлетини, Иванов посочи, че това е нещо, което очевидно обединява тези, които застанаха зад Вежди Рашидов. Нас ни безпокои, защото всички тези постоянни експерименти с начина на гласуване няма как да работят за утвърждаване на българската демокрация и изборните права, смята той. Иванов допълни, че твърдението без доказателства, че се нарушават изборите, е част от делегитимацията на българската политическа система.

Той коментира и необходимостта парламентът да може да разгледа бюджета и законодателството, свързано с Плана за възстановяване. Ще настояваме за балансиран бюджет, който не залага на мерки, които наливат масло в огъня на инфлацията, посочи Иванов.

Снимка: БТА

Андрей Гюров заяви, че право на президента е да прецени как да бъдат раздадени мандатите, колко време е бъдат консултациите и кога ще бъдат връчени.

Президентът свиква първите консултации с ГЕРБ утре, но поясни, че няма да бърза. 

"Със сигурност парламентът вече заработва на много бързи обороти. Има много неща да се свършат и те могат да работят дори преди излъчването на редовно правителство", заяви депутатът Андрей Гюров.

На въпрос относно това дали има опасност от страната ни, ако дадем оръжие на Украйна, той отговори: "Със сигурност няма опасност за държавата от такъв тип решения. Почти всички европейски държави имат такъв тип решение."

"Това, което ние се разбрахме днес на председателски съвет, е бързо и експедитивно формиране на постоянните комисии в НС в срок до края на тази седмица, така че този въпрос първо трябва да мине през едно съвместно заседание на външна комисия, да се направи добър дебат и това решение да влезе в зала", смята той.

"Ние сме изразили нашата принципна подкрепа. Няма да внасяме наш текст, след като стане дебатът, това ще влезе в пленарна зала, но задължително първо да мине през постоянните комисии", категоричен е Гюров.

"Ние ще подкрепим предложението, най-близко до нашите виждания. Нека видим конкретните текстове първо", каза още той.