Не съм по недвижимите имоти, имам един апартамент в Габрово, заяви  вицепремиерът Томислав Дончев в предаването "Лице в лице" и добави, че "Апартамент гейт" има потенциал да ерозира доверието на обществото.

"Аз имам един апартамент в Габрово, мобилен съм и не съм много по недвижимите имоти, обичам да съм там, където има нужда от мен. Темата с апартаментите не е само битов скандал, той има много голям политически магнитуд", каза Дончев.

Дончев отрече твърденията, че той е инспирирал имотния скандал, след който редица политици подадоха оставки. Той добави, че не е в конфликт с вече бившия председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Аз не искам на никой службата, при нас вътрешно разделение няма, защото да имам ще му се обадя и ще го питам", заяви Дончев.

Вицепремиерът коментира и последната оставка в кабинета - зам. министърът на икономиката Александър Манолев се оттегли от поста си заради твърдение, че има вила в района на Сандански, изградена с пари от европроект.

"Разговорът не е да си мерим апартаментите - на кой е по-голям или по-евтин. Аз не харесвам подхода, че ние трябва да се изкараме по-малко лоши от другите, аз искам да сме по-добри, различни", добави вицепремиерът.

Дончев посочи, че сам си е причинил виковете "Оставка" в Габрово по време на протестите:

"Никога не ходиш някъде, където могат да те освиркат, а само където ще ти ръкопляскат. Само че, когато има такава ситуация, като някой пита за теб или те призовава - аз съм мъжко момче и трябваше да отида. Страхливо и малодушно е да се крия. Не се получи разговор, надявам се разговор да има, там има нужда от добър диалог с институциите, защото проблемът е комплексен."

Вицепремиерът заяви, че чувствителността на обществото в Габрово е по-висока, защото там почти няма малцинства.

"Хората не са расисти, проблемът не е по-тъмния пигмент на кожата. Това е гняв срещу усещането за по-особени права, притежавани от някои. Там чувствителността е обострена - рещу това някой да живее на гърба на другите. Този гняв е справедлив и хората искат конкретни мерки - да няма нагло и демонстрационно поведение", каза още той.

По думите на Томислав Дончев проблемът няма да се реши с една законодателна промяна. Той заяви, че социалните плащания трябва да бъдат обвързани с посещението на училища. Събирането на глоби от социално слаби хора също трябва да бъде възможно, като предложи вариант с полагане на обществено полезен труд.