"Осъзнахме, че промяната предстои да се случи още преди няколко месеца. Нашето виждане беше, че това е процес, който нито ще приключи с изборите, сега се изпълнява, защото сме наясно, че получихме доверие в аванс, то трябва да бъде оправдано и надградено", коментира в студиото на "Панорама" Тома Биков от ГЕРБ по повод резултатите от евроизборите.

Наясно сме, че спечелихме тези избори, защото получихме доверие в аванс. Това доверие трябва да бъде оправдано и надградено, допълни той.

По думите му кампанията на партията за евроизборите е имала низходяща и възходяща част, като основна роля за спечелването на тези избори има Борисов.

"Всички наши избиратели отчитат, че основната роля за тази победа е на г-н Борисов. Ние отчитаме тази роля. Цветанов също има своята роля. Тук не става въпрос за прошка, а за оправдаване на тези ангажименти, които бяха поети по време на предизборната кампания", заяви Биков.

Относно решението на Борисов за оставката на зам.-председателят на ГЕРБ и председател на предизборния щаб на партията, Биков коментира, че това е последователен ход на Борисов. 

"Не мисля, че Цветанов е хвърлен на кучетата, Борисов показва последователност. Лично аз подкрепям това решение. Иначе вероятно щеше да остане усещане в обществото, че сме шмекерували и сме поели по-големи ангажименти, отколкото можем да изпълним. А в годините ГЕРБ е силен, защото изпълнява ангажиментите си", посочи депутатът.

Той каза, че партията винаги е била на Борисов, а занапред големите въпроси ще са свързани с ефективната политика в полза на България.

"ГЕРБ винаги е бил на Борисов и ще продължи да бъде на Борисов. От 2007 година, откакто ГЕРБ участва в изборите, изборите винаги са били функция на популярността на Борисов и смятам, че избирателите са наясно с това. Борисов усеща тенденциите в обществото и аз бих се доверил на това. ГЕРБ е една европейска партия, която защитава българските интереси и смятам, че го правим достойно. Смятам, че занапред големите въпроси са свързани с това. Трябва да гледаме напред и да водим ефективна политика в името на България", подчерта Тома Биков.

Той изключи вътрешен сблъсък в ГЕРБ след оставката на Цветанов. Смятам, че Цветанов обича повече ГЕРБ отколкото политическото си бъдеще, заяви Биков.

В конкретния казус Изпълнителната комисия ще замести Цветанов. Това е процес на общуване със структурите, с избирателите без посредник, добави депутатът.