. Предложението на БСП за намаляване на депутатските заплати е лицемерно и, ако беше направено сериозно, то от ПГ на партията трябваше да предложат нов метод за определяне на възнагражденията на народбите представители.

Това каза в интервю за "Фокус" Тома Биков, депутат от ПГ на ГЕРБ. Той допълни, че заплатите в парламента се определят от средната работна заплата в страната и, ако тя расте, съответно и депутатските се повишават.

"Само че, ако подкараме в този дух - да намалим заплатите, да махнем субсидиите, да съборим и парламента, да няма депутати - тогава няма да имаме никакъв разход. Ще бъде още по-добре - нула лева разход за Народно събрание. Такива предложения в крайна сметка ще доведат до такива тези. Аз не мисля, че ние работим чак толкова лошо - ние работим като един средностатистически европейски парламент. В другите парламенти има същите проблеми. Няма нещо кой знае колко по-различно, но когато ние сами си казваме колко сме зле и колко лошо работим, тогава е естествено хората да нямат доверие. Ясно е, че няма да кажат: "Не, не много добре работите", коментира Тома Биков.

 

Той посочи още, че българският парламент е един от най-често заседаващите в ЕС, но има депутати, които не присъстват на заседанията. Той посочи, че през изминалата седмица е имало 2 законопроекта за обсъждане, но от ПГ на "БСП за България" в залата са били по-малко от половината народни представители.