Депутатът от ГЕРБ Тома Биков гостува в студиото на "Денят започва" с Георги Любенов с коментар по актуалните обществено-политически въпроси, както и ситуацията в най-голямата партия у нас след оставката на Цветан Цветанов.

Относно намаляването на партийните субсидии от 11 на 1 лв по предложение на премиера Бойко Борисов, Биков заяви, че се налага отваряне на широк дебат по темата.

"Ние се оказахме в позиция, че едва ли не сме защитници на този тип субсидия и ни омръзна да сме виновни за всичко. И казахме ето - можем и с 1 лв. Разбира се, че партиите, ако останат без финансиране, ще бъдат принудени да молят бизнесмени и олигарси да ги подпомагат. Ние отчитаме тези рискове, но нека да отворим този дебат, да стигнем до консенсус и всички да стигнем до това, че субсидиите имат смисъл, а не само нас да ни плюят. Искаме цялото общество да чуе всички аргументи за субсидиите", каза Биков и добави: "Нямаме намерение като партия да бъдем подлагани непрестанно на атаки, да бъдем виновни и лоши".

По повод предложението на опозицията за намаляване на ДДС върху хляба, Биков заяви, че това не гарантира понижението в цената на тестените изделия. Няма нито един механизъм в законопроекта на БСП, който да доведе до намаляване на цените на хляба, обясни депутатът.

За оставката на втория човек в ГЕРБ - Цветан Цветанов, Биков коментира, че означава рестарт за партията.

"Това е задаване на някакъв стандарт в политически живот, на това политиците да знаят, че те имат по-малко права от останалите граждани. Със сигурност всяка промяна е стрес и това не е промяна само за Цветанов, а промяна за нов модел в партията, може би трябва да се децентрализира управлението на структурите, повече хора да отговарят за тази работа", смята Биков.

Депутатът от ГЕРБ коментира и трусовете в т.нар. малка коалиция на "Обединени патриоти".

"И тримата лидери декларират, че управленската програма се изпълнява и декларират подкрепа за управляващото мнозинство. Те имат нова ситуация след изборите, но аз смятам, че няма проблем в мнозинството. Продължаваме да работим, така, както сме го правили", каза Тома Биков.