Изказванията на БСП, че изборите ще бъдат фалшифицирани граничат с атака срещу демократичния ред, каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков в изказване от парламентарната трибуна по дебатите по промените в Изборния кодекс, предаде "Фокус".

Думите му са в отговор на писмо на БСП, с което обявяват позицията на своя лидер - Корнелия Нинова: "да спрем диктатурата на режима Борисов. ГЕРБ се готвят да фалшифицират изборите през 2019 г.".

"Разбира се, че г-жа Нинова има право на своето мнение по различните текстове. Това е нормално. Опозиция и управляващи и всяка политическа сила да изразява своето мнение и концепция по различните въпроси. Това, което е притеснително, и то не само в това изказване, е внушението, че изборите ще бъдат фалшифицирани. В тази зала трябва да бъдем много отговорни към изборния процес. Когато доверието в изборите бива нарушавано, тогава демокрацията изчезва, изборите са нелегитимни и обществото изпада в хаос. Всички тези български граждани, за които говорите, започват да живеят зле", заяви още Биков.

По думите му това е основата на демокрацията. "Тя е изключително крехко нещо. Тя може да приключи за няколко часа буквално. Виждали сме такива случаи и то не в далечното минало, а съвсем наскоро. Не в България слава Богу", обясни Биков.

Депутатът от ГЕРБ заяви, че това се случва, когато изборите станат нелегитимни. Според него БСП прави кампанията си върху това, че те ще бъдат фалшифицирани.

"Защо, защото знаем, че ще ги загубим. Това може да върши работа на вашия конгрес, когато загубите изборите, само, че това е удар върху демократичните устои на българската държава", изтъкна Биков.