Да спрем диктатурата на режима Борисов. ГЕРБ се готвят да фалшифицират изборите през 2019 г. Така започва писмото от БСП, в което от партията обявяват позицията на лидера на социалистите Корнелия Нинова за промените в Изборния кодекс.

Припомняме, че днес в парламента се разрази ожесточен дебат между БСП и ГЕРБ, като двете партии се замеряха с думите "шайка" и "комсомолец". Дебатът бе доста разгорещен, а позиция по него взеха и от ДПС. 

Ето какво обяснява Корнелия Нинова в позицията си до медиите: 

Уважаеми български граждани,
Обръщам се към вас традиционно, защото с управляващото мнозинство няма никакъв диалог и разбирателство. Няма и смисъл да се говори с хора, които днес ви дадоха няколко драстични примера за това, какво не е български парламент и как не трябва да се погазва българското законодателство.

Текстовете, които сега ще обсъждаме, са свързани с машинното гласуване. Машинното гласуване бе въведено в Изборния кодекс през 2014 г., с пътна карта през 2019 г. да имаме такова във всяка изборна секция в България. Вместо това да се случи, днес сме свидетели на опит това модерно и съвременно постижение на българското изборно законодателство да бъде редуцирано или отменено.

Питаме се защо?

След като по уверение от председателя на бюджетната комисия имаме пари за закупуването на машини, след като имаме технически възможности, защо 5 години ги няма? Защото управляващите от ГЕРБ искат да ви подменят гласа. Защото машинното гласуване е гаранция за честен вот, а те не искат такъв. Защото ГЕРБ се готвят да фалшифицират изборите през 2019 г. Какъв е начинът да се постигне това? Един единствен, като се наруши законът приет през 2014 г. или поне като не се изпълни и се редуцира.

За съжаление днес не само тук и сега, но няколко пъти, управляващите драстично нарушиха законите и конституцията на Република България. Вече не можете да обжалвате решение на ЦИК с касационна жалба пред ВАС - основно право и човешко и конституционно.

Отказаха да изчистят "мъртвите души" в списъците, като отхвърлиха нашето предложение. Намалиха кворума в комисиите, за да може управляващата партия да си взема сама решенията. Няма да има машинно гласуване, за да купят и променят вота.

Няма да има и преференции, една макар и малка стъпка, да избирате мажоритарни личности, а не така омръзналите ви партии. И това право ще ви отнемат. Естествено, за да ви манипулират решиха и да се оповестяват резултатите в изборния ден.

Уважаеми български граждани,

Теоретично законите се приемат, за да бъдат трайни, не за едно мнозинство и един парламент. Законът важи за всички и теоретично трябва да е дълготраен, а не да го сменя всяка партия, когато дойде на власт. Днес управляващите от ГЕРБ променят законодателството, но докога ще управляват те?

Утре ще дойде БСП на власт, затова един закон трябва да има трайност в българския правен мир и обществените отношения. Този закон обслужва управляващата партия, за да се задържи на власт като фалшифицира изборите. Това е днешният изборен кодекс.

Нашата битка тук днес не е за БСП и не е конюнктурна. Ако следваме само партийния си интерес, ние бихме подкрепили такова нещо, защото днес управляват те, после ние и ще се възползваме от това. Не ни е това целта и не е битката на БСП.

Днес битката ни е за базисни ценности в България и българското общество - свободен избор, прозрачност, публичност, върховенство на закона, свободна воля. Няма да спрем тази битка до тук в залата. Ако всичко това днес завърши с приемане на тези поправки, които ГЕРБ внася, ние ще внесем всичко това във Венецианската комисия, ще го представим пред европейските посланици в България , за да се знае, как ще се проведат европейски избори, за европейски депутати, в Европейския съюз.

Нека посланиците да знаят от сега, какви избори се готвят - фалшифицирани. Освен това се обръщаме към омбудсмана, която вече изрази позиция, към президента, който също е изразил позиция.

Господин президент наложете вето, а ние от ПГ на "БСП за България" ще внесем това в Конституционния съд.

Обръщаме се към всеки българин, който иска да бъде свободен. Към всички свободомислещи - леви, десни, центристи. Ние сме различни идеологически, можем да спорим, колкото искаме, по данъчна реформа, по здравна реформа, но нека днес се обединим, защото имаме кауза за обединение. Тя е да спрем диктатурата на режима Борисов днес и всяка диктатура на която и да е партия утре.

По-рано днес Нинова призова ГЕРБ да спрат фалшивите новини.
"Как се борят с тях, като Цветанов пуска най-много, обяви тя в отговор на дуплика в пленарна зала по време на разглеждането на промените в Изборния кодекс. - С подмяната на фактите в политическия живот ще се борим. Главният борец срещу фалшивите новини го няма, Цветанов, да му го кажа в очите. С какви новини се бориш, като ти ги пускаш най-много."

Тя обърна внимание и на аргументите на управляващите, че БСП е назначила ЦИК. "ЦИК е избрана от НС и не е назначена, а е избрана. ГЕРБ имат в ЦИК седем души, БСП имат 6", подчерта Нинова.

"Що се отнася до атаката срещу демократичния ред. Няколко години подред изваждането на корупция в управлението на ГЕРБ беше определяно като подронване на държавността и заради това даже вкарахте оградата в списък за национална сигурност, за да не излезе истината за кражбите там", аргументира се лидерът на БСП.

"Уважаеми български граждани, не ние, а вие 81 % от вас според "Евробарометър" смятате, че в България се купуват гласове, а 72 % от вас са на мнение, че на избори хората са принуждавани да гласуват по определен начин. За нас български граждани, вашето мнение е много по-меродавно", заяви още тя.

Във връзка с казаното от управляващите, че във Франция и Германия да са оспорвали избори, Нинова попита: "Да сте чули някога откакто съществуват тези държави депутат от парламент да е носил чували в нощта на изборния ден там, за да се оспорват избори? На тези хора купуването на гласове, подмяната на протоколи, когато им говориш, те те гледат като извънземен."