Вчера от левицата съобщиха, че новият лидер Корнелия Нинова и други депутати от парламентарната група са посетили родната къща и къщата-музей на комунистическия лидер и са поднесли цветя пред паметника му.  На публикуваната снимка в сайта на партията се виждат още Румен Гечев, Янаки Стоилов, Атанас Мерджанов, Дора Янкова и други.

Кметът на общината Румен Гунински е подел инициатива да събере на едно място в къщата-музей всички експонати, свързани с работата и живота на Тодор Живков. Други кметове от страната вече са се отзовали и музеят постоянно се допълва, се казва в официалното съобщение на столетницата.

Вижте снимки >>

По този повод Радан Кънев написа в профила си във Фейсбук:

"Преди два дни, Нери Терзиева публикува разтърсващ спомен от дните, в които диктаторът Живков прогони стотици хиляди български граждани от родината (през Възродителния процес - б.р). Акт, с който нанесе на обществото ни рани, които десетилетия не заздравяват и тровят единството на нацията ни.

Преди един ден, другарката Корнелия поднесе цветя на паметника на диктатора. И показа, че БСП вечно ще сипва сол в раните и ще разделя обществото. Напомни ни, че промяната в БСП, превръщането й в разумна левица, не е възможна.

Остава само един въпрос - защо този лявосектантски подход, другари? Защо не поканихте и другите фенове на Живков? Борисов, Каракачанов, Бареков, Първанов?

Какво чудно помирение на власт и "опозиция" бихте спретнали под взора на сатрапа, който три пъти фалира родината си и два пъти опита да я хариже на чужда държава...".

През 2010 година, по времето на първия кабинет на ГЕРБ, избухна скандал, след като Бойко Борисов, за когото е известно, че е бил бодигард на Тодор Живков, заяви, че той е величина. Дори една стотна, от това, което е направил за България, да направи сегашно правителство, би било огромен успех, каза тогава премиерът.

След думите му СДС и ДСБ изпратиха писмо до Европейската народна партия (ЕНП), в което настояха за позиция относно опитите на Борисов да реабилитира комунистическия режим и персонално Тодор Живков.
Тогава от ЕНП отвърнаха, че са поискали обяснение от българския премиер, той е отговорил, че думите му са извадени от контекста и манипулирани от медиите, затова смятат случая за приключен.

През 2013 година, когато излезе информация за оперативното дело "Буда", пък Борисов заяви: "Службите са ме наблюдавали заради Живков и царя".