"Няма да успее вотът, това е гарантирано", категоричен е министърът на отбраната Тодор Тагарев. Вотът, внесен от опозицията, е с мотив политиката на правителството именно в областта на отбраната и сигурността и ще бъде обсъждан тази седмица в парламента.

Тагарев обаче изрази мнение, че правителството ще остане на власт. "Ще ни бъде дадена възможност отново да обясняваме отбранителната политика на страната. Започва да ме притеснява, че много време отива за обсъждане на едни и същи въпроси, и като правило голямата част от тези, които задават въпросите, не се интересуват от отговора, а търсят да направят някакви пропагандни внушения. Това вече започва да става досадно", обобщи Тагарев нагласата си преди вота.

Той направи коментарите пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Съвета на ЕС.

"По всичко изглежда, че войната в Украйна ще продължи още, ще има нужда от допълване на военните складове на страните от ЕС, така че поръчки към нашата индустрия ще има", каза още Тагарев, цитиран от БТА.

Той посочи, че на днешната среща са били обсъждани стъпки как да се ускори и повиши производството на боеприпаси за Украйна и за попълване на запасите на страните от ЕС. По неговите думи България е огромен производител на боеприпаси спрямо съотношението на населението и икономиката.

Минситърът отбеляза, че до 8 декември продължава европейската процедура за кандидатстване на фирми от военнопромишления комплекс за разширяване на производствените възможности. Той изрази очакване поне 2-3 български фирми да получат допълнително финансиране. "Има интерес във фирмите дори сами да инвестират, защото виждат, че търсенето е огромно. ЕС дава част от средствата за допълнителни инвестиции. Бързо се надявам да има решение", добави Тагарев.

По повод общата инициатива на нашата страна, Румъния и Турция за повишаване на сигурността в Черно море министърът отбеляза, че концепцията за тази операция е съгласувана.

"Трите страни ще имат екип в Анкара след десетина дни, който ще гледа как конкретно ще бъде реализирано споразумението. Ако всичко върви нормално, скоро ще имаме такава операция", посочи министърът на отбраната.

Става дума за планирана противоминна операция в Черно море със съюзниците ни Румъния и Турция, която няма да нарушава Конвенцията от Монтрьо, гарантира преди дни Тодор Тагарев.