Очакваме в следващите дни да бъде внесен следващият вот на недоверие, който да е в сферата на отбраната. Това каза министърът на отбраната проф. Тодор Тагарев, който откри второто издание на конференцията "Технологии срещу дезинформацията 2.0".

Министър Тагарев подчерта, че дезинформацията е само един от инструментите на хибридната война. По думите му конфликтът между "Хамас" и Държавата Израел е пример за това как в основен инструмент се превръща подчиняването на общественото мнение, а военната сила има подчинена роля.

Тагарев коментира, че през последната година има проблем с окомплектоването на армията и като основната причина за това той посочи дезинформационната кампания, подета от някои родни политици, в която се твърдеше, че ще бъде изпратена армията да воюва в Украйна.

Тази година имахме с 35 % по-малко кандидати в сравнение с 2022 г. за Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново и 45 % по-малко записани курсанти. Реално местата, които се попълниха са 22 % от необходимите за армията. Това е пряко свързано с дезинформационната кампания към отбранителните служби, подчерта Тагарев.

Моите позиции са много ясни и те са, че България се нуждае от стабилна отбрана и отбранителни способности, които са максимално добре интегрирани заедно с тези на нашите съюзници, така че да можем да гарантираме сигурността и отбраната на страната, заяви проф. Тагарев пред журналисти за позицията му по повод внасянето на вота на недоверие.

Гледайки по-стратегически и геополитически, интересът на България е Украйна да удържи на руската агресия и да може да възстанови своята териториална цялост в границите от 1991 г., каза той. Тагарев посочи, че това ще бъде още една добра възможност за него и кабинета отново да обяснят публично каква е отбранителната политика, която водят за по-солидна отбрана и по-голяма сигурност за България и нейните граждани. Индикаторите за това са много - рязко увеличен бюджет, ускорена модернизация на армията, по-високи заплати за хората в отбраната и много други, допълни министърът.

Относно предстоящата ротация на кабинета през март, Тагарев коментира, че на първо място за него е програмата за инвестиции, която трябва да се гледа следващата седмица на Съвет по отбрана и след това в Министерския съвет. Освен това и Стратегическият преглед, в който комплексно разглеждаме всички проблеми в тяхната взаимосвързаност - не само въоръжаването, но и проблемът с хората, отбранителният мениджмънт, командната структура, допълни още Тагарев и обясни, че амбицията резултатите от него да бъдат внесени в Министерския съвет до февруари.

Няма никакви проблеми с решението за машините "Страйкър", коментира още пред журналисти министърът на отбраната Тодор Тагарев. Той отговори на журналистически въпрос, свързан с изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в Ловеч, в което той заявява, че правителството е взело решение за проекта, без да има решение на Народното събрание.

Във връзка с проекта за придобиване на бойните машини, Тагарев увери, че са действали максимално бързо и експедитивно, както в Министерството на отбраната, така и в Министерския съвет. Проектът за инвестиционен разход е в Народното събрание (НС), той мина по спешност през двете водещи комисии, към които беше насочен - Комисията по отбрана и Комисията по бюджет и финанси, посочи Тагарев.

Това, което Министерският съвет реши миналата седмица, е да одобри един от договорите за изпълнение на този проект и да определи, кой ще го подпише. Така че да не губим технологично време, и в момента, в който НС одобри проекта за инвестиционен разход, ние да тръгнем към подписването на договора, който подлежи на ратификация от парламента. Този договор няма да бъде подписан, без да има решение на НС, с което одобрява проекта за инвестиционен разход, добави министърът.

Няма никакви нарушения, напротив - ние работим, за да може този договор да се случи тази година, ако го одобри Народното събрание, ако не го одобри няма да има такъв проект, посочи той. Министър Тагарев каза още, че се надява, ако всичко върви нормално, в първите дни на декември парламентът да обсъди ратификацията на този договор.

Относно бюджета за сектор "Отбрана", министърът коментира, че бюджетната макрорамка е ясна и тя осигурява изпълнение на ангажимента да постигнем 2 процента от БВП за отбрана през следващата година. Тагарев добави, че заплатите на заетите в сектора вече са били увеличени с 10 на сто и сега се предвижда ново увеличение за следващата година. По думите на министър Тагарев парите за машините "Страйкър" ще бъдат осигурени от бюджета на разсрочено плащане до 2027 година.