Британската министър-председателка Тереза Мей обяви при пристигането си в Брюксел, че не очаква незабавен пробив за Брекзит на започналата днес европейска среща на високо равнище, предаде Франс прес.

"Не очаквам незабавен пробив, но се надявам, че можем да започнем да работим възможно най-бързо по необходимите гаранции", каза Мей преди началото на срещата.

Мей пристигна в Брюксел, за да поиска допълнителни гаранции за споразумението за Брекзит от своите 27 колеги, особено по въпроса за предпазния механизъм, целящ да се избегне връщане на физическа граница между Република Ирландия и британската провинция Северна Ирландия.

Британският парламент, включително и самата Консервативна партия, изразиха огромни резерви по въпроса, опасявайки се, че Обединеното кралство може да се окаже задържано за неопределено време в ЕС чрез този предпазен механизъм.

"Приемам силата на мнението в камарата на общините и затова днес ще съм настойчива пред колегите си", каза Мей.

Тя призна, че пристига след труден ден, след като снощи оцеля при вот на недоверие.

Мей потвърди, че ще напусне премиерския пост преди следващите избори, които трябва да са през 2022 г., след като обяви това пред депутатите консерватори преди гласуването на вота на недоверие.

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че лидерите на държавите от ЕС няма да променят споразумението с Великобритания за Брекзит, но могат да обмислят допълнителни гаранции, предаде Асошиейтед прес.

Канцлерката каза при пристигането си в Брюксел, че е много добре дошло, че Мей е оцеляла при вота. Тя предупреди да не се очаква прекалено голям компромис от ЕС. Меркел смята споразумението за напускане, което Мей се бори да бъде одобрено от британските законодатели, за "много добре договорено".

Меркел каза: "Разбира се, и ние имаме принципи и не виждам как може да променим отново това споразумение за напускане. Можем, разбира се, да разговаряме за това дали да има допълнителни гаранции, но 27-те (оставащи) държави членки ще са много единни по това и ще изразят ясно интересите си". Тя изтъкна, че общността желае "много, много добри отношения с Великобритания след напускането на Великобритания".

Президентът на Франция Еманюел Макрон каза днес, че от британската министър-председателка зависи да намери решение, така че да прокара сделката за Брекзит през парламента и че споразумението не може да бъде предоговаряно, предаде Ройтерс.

"Тази вечер може да водим политическа дискусия, но законовите рамки и споразумението, които бяха договорени, не трябва да бъдат променяни", каза Макрон пред репортери преди срещата.

"Важно е да се избегне всякаква неяснота: не може да отворим отново законово споразумение, не можем да предоговаряме това, което е договорено след неколкомесечна работа", каза френският президент.

Австрийският канцлер Себастиан Курц каза, че има място за "по-добро тълкуване" на сделката за излизане на Великобритания от ЕС, но споразумението не може да бъде предоговаряно, предаде Асошиейтед прес.

В момента Австрия е ротационен председател на ЕС. Според Курц Мей разбира, че "няма да има предоговаряне на споразумението за напускане".

Според австрийския канцлер останалите държави от ЕС ще демонстрират "известна готовност на срещата в Брюксел да намерят може би някакво по-добро обяснение на бъдещите отношения" между ЕС и Великобритания.

Свикване на втори референдум за излизане на Великобритания от ЕС би било по-добре, отколкото Брекзит без споразумение - "твърд Брекзит", което може да се случи сега, заяви днес премиерът на Люксембург Ксавие Бетел при пристигането си на двудневната среща на върха на ЕС в БРюксел.

Бетел каза, че лидерите на ЕС очакват от Мей разяснения за ситуацията в Лондон. "Ако тя ни обясни някои неща, можем да започнем обсъждане. Наистина искам да й помогна", отбеляза той.

Споразумението за излизане на Великобритания от ЕС, съгласувано на 25 ноември, не може да бъде променено, заяви днес председателят на Европейския парламент Антонио Таяни на пресконференция в Брюксел.

"Може да тълкувате политическата декларация за бъдещите отношения, но когато става дума за споразумението, то не може да бъде променяно", каза Таяни, цитиран от ТАСС. Той допълни, че Евросъюзът ще се радва, ако Великобритания реши да остане в общността.