Оттам казаха това въпреки съобщението му в Туитър, че умни ракети "идват" и обръщението в него към Русия "да се готви".

Говорителката на Белия дом Сара Сандърс заяви, че Тръмп разполага с набор от опции, не само военни. Тя допълни, че всички все още са на масата и че президентът в момента ги преценява. Сандърс каза, че Тръмп смята Русия и Сирия за отговорни за химическата атака и отрече съобщението му в Туитър да е създало какъвто и да било проблем, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Все още не е взето окончателно решение", заяви тя.

Сандърс допълни, че докато обмислят отговора си, САЩ продължават да поддържат редовни контакти с Израел, Саудитска Арабия, Франция, Великобритания и други страни. Тя отхвърли твърденията на представители на руската армия, според които атаката е била организирана от хуманитарни работници.

"Представените разузнавателни данни със сигурност описват друга картина", каза тя.

Сандърс заяви, че вчера екипът на президента за националната сигурност се е събрал на заседание, за да обсъди американският отговор на атаката. По думите й заседанието е било председателствано от вицепрезидента Майк Пенс. Дискусии за това дали да бъде ударена Сирия засега не са водени, допълни тя.

Тръмп засега не се е договорил със съюзниците по въпроса за Сирия, удар по нея може да бъде нанесен в края на седмицата, предаде Си Ен Ен. Според източнициамериканският лидер води активни консултации по темата с президента на Франция Еманюел Макрон и британския премиер Тереза Мей. 

Междувременно Мей заяви, че е готова да даде зелена светлина за участието на Великобритания във военни действия срещу Сирия в отговор на предполагаемата химическа атака в събота. Тя заяви, че може да направи това и без санкция на парламента.

„Всички индикации сочат, че сирийските власти са отговорни за химическата атака в сирийския град Дума, и такива шокиращи атаки не могат да останат ненаказани”, коментира Мей пред Ройтерс.

Британският премиер свика за днес правителствено заседание по въпроса за Сирия. Според съобщения в медиите е много вероятно то да доведе до включване на Лондон във военни действия.

Мей вече е наредила на подводниците си да заемат позиция така, че да поставят Сирия в ракетен обсег като подготовка за възможни удари по сирийската армия. Те може да започнат най-рано довечера, съобщи вестник "Дейли телеграф".

Междувременно Доналд Тръмп и турският лидер Реджеп Тайип Ердоган проведоха вчера телефонен разговор, в който са обсъдили ситуацията в Сирия. За разговора съобщиха както Белият дом, така и турското президентство. Според съобщението на Вашингтон двамата са обсъдили "сегашната криза в Сирия" и са се разбрали да останат в тесен контакт. Повече детайли не бяха разкрити.

В същото време руският президент Владимир Путин проведе разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху и го призова страната му да се въздържа от действия, дестабилизиращи ситуацията в Сирия. Телефонният разговор се е състоял по инициатива на Нетаняху. Двамата са се спрели на нанесените наскоро от Израел ракетни удари по сирийска военновъздушна база. Путин подчертал принципното значение да се спазва суверенитетът на Сирия, съобщи Кремъл.

Нетаняху пък е заявил, че еврейската държава няма да позволи на Иран да установи трайно военно присъствие в Сирия, обяви неговият кабинет.