Към настоящия момент аз и премиерът водим една официална политика на България по линия на Република Северна Македония (РСМ). Това заяви министър на външните работи Теодора Генчовска в предаването "120 минути" на бТВ.

Поводът е информация след закритото заседание на Народното събрание в петък, в която министър Генчовска е цитирана, че България води две политики по линия на РСМ.

Много интересно как излиза информация от закрито заседание, коментира Теодора Генчовска.

Тя посочи, че България не води две политики по линия на РСМ, защото по Конституция външната политика се осъществява от Министерския съвет, а министър-председателят води общата политика, където всяко едно министерство има конкретен ресор.

С премиера нямаме разнобой, ние водим една политика, заяви Генчовска. Факт е, че на по-ниски нива, говоря на ниво външно министерство - това са ресорен заместник-министър и професионалистите, които се занимават с темата, както и външнополитическите съветници на премиера, работят по различни текстове, но до този момент външно министерство не излиза от рамковата позиция по никакъв начин, заяви Генчовска.

На въпрос дали съветниците на премиера излизат от рамковата позиция, тя отговори утвърдително: "Точно така". В отговор на въпрос, тя потвърди, че някой върви в посока сваляне на ветото, без получаване на необходимите гаранции за правата на българите и че договорът ще бъде спазен, като уточни, че "това е външнополитическият екип на премиера, но не и премиерът".

На въпрос защо лидерът на партията, от която е Генчовска - Слави Трифонов, прави изказвания във фейсбук, че има промяна на външнополитическата линия по отношение на Северна Македония, Генчовска отговори така: Слави Трифонов има много и различни източници на информация. Тя повтори няколко пъти, че не вижда различия между нея и премиера. Колкото до външнополитеческите съветници на Кирил Петков Генчовска каза, че те не са един или двама, а са много.

"Съветниците съветват, а не водят външна политика. Правителството на Кирил Петков има готовност да даде зелена светлина за започване на преговори на РС Македония с ЕС тогава, когато има резултати", заяви по-рано Лена Бориславова, началник на кабинета на премиера.

Относно евакуираните български моряци от кораба "Царевна", които бяха блокирани в Мариупол, външният министър каза, че много скоро ще си бъдат вкъщи.