Българският избирател все повече се ориентира към използване на преференция при вота. Такъв извод направи социологът Боряна Димитрова на база на проучване, направено специално за БНТ.

Според данните 55% от гласоподавателите са използвали преференциалния вот за своя предпочитан кандидат, а 45 на сто не са отбелязали преференция.

По думите на Боряна Димитрова тези данни имат две интерпретации - позитивна и негативна.

"Позитивната интерпретация е, че хората, които гласуват, вече по-активно имат предпочитани кандидати", коментира Боряна Димитрова. Досега по-често преференциите по традиция се използват от по-образованите избиратели от големите градове, но вече е налице тенденция все повече и по-широки социални групи да залагат на личното си предпочитание с преференциален вот, направи извода Боряна Димитрова.

"По-негативната интерпретация на данните е следната - вече до урните са отишли само най-твърдите електорати, които имат своите предпочитания", каза социолгът от "Алфа рисърч". Това са и най-информираните политически хора, добави тя.

Скрийншот: БНТ

Друга анкета, направена от "Галъп", показва какви са нагласите на хората, ако има трудност за съставяне на кабинет. Да се състави правителство с цената на компромиси настояват 48 на сто от анкетираните. Нови избори искат 29%, а не са ориентирани в ситуацията 23 на сто, които отговарят "не мога да преценя".

Скрийншот: БНТ

Социологът Кънчо Стойчев коментира, че привържениците на по-старите и традиционни партии са в първата позиция и застъпват тезата за правителство на всяка цена, докато привържениците на новите формации са настроени на "избори до дупка". 

"В по-новите партии избирателите считат, че трябва да има нови избори", добави той. "Картината в страната показва едно объркване. Мнозинството от хората казват "писнало ни е, искаме правителство", но не са малко и другите, които искат избори, почти 50 на 50", обобщи Кънчо Стойчев.