"Най-същественият проблем е, че няма конкретни текстове. Не може да се говори са реформа и конституционни промени без текстове, понякога една дума и запетая могат да обърнат смисъла", каза пред bTV Татяна Дончева от "Левицата" и "Движение 21".

По думите ѝ идеите на ПП-ДБ са извън обявения предмет на промени, които касаят съдебната система.

"Единственото конкретно е как мандатът на главния прокурор да бъде съкратен от 7 на 5 години. Всичко останало, което се лансира, е отклоняващо вниманието и доста спорно", допълни Дончева.

По думите ѝ механизмът за разследване на главния прокурор "не става за нищо". Според нея съдиите, прокурорите и разследванията имат нужда от независимост при вземане на решения по преписките си.

"Те също се стремят към това и ако има опасения от едно голямо конституционно решение да извадим прокуратурата от съдебната система и да я направим самостоятелен орган, което би било истинската реформа, те се опасяват и основната база на тяхната съпротива е страхът да не бъдат политически подчинени", каза още Дончева.

По думите ѝ трябва да има мандатност на кметовете, а темата със служебните кабинета коментира така:

"Ако не искаме служебно правителство, топката е в парламента. Нека парламентарно представените политически сили да предложат повече усилия на още едно основания, както положиха усилия да бъде извадено килимчето от под краката на президента, и да кажат "Ние определяме правителството, това са правилата"", каза Дончева.