Татяна Дончева отговори на премиера в оставка Бойко Борисов и прогнозира, че партията на Слави Трифонов няма да състави правителство. Зам.-председателят на Народното събрание настоя, че депутатите нямат право да викат председателите на ВАС и ВКС в парламента. 

Най-приемливо е да се даде подкрепа на правителство с мандат на "Има такъв народ", но партията на Слави Трифонов не е показала желание да състави кабинет. Това заяви в "Тази сутрин" по bTV членът на "Изправи се! Мутри вън!" и зам.-председател на Народното събрание Татяна Дончева.

По думите ѝ подкрепата на тяхната политическа сила зависи от състава на предложеното правителство.

"Ако съставът е твърде артистичен, ако сценаристите се наредят в Министерския съвет - ще се замисля дали това ще им е по силите. (...) Партията на Слави Трифонов не е показала по никакъв начин желание да осъществи мандата и състави правителство", каза Дончева.

Председателят на "Движение 21" и депутат от "Изправи се! Мутри вън!" каза още, че си представя следващият кабинет да бъде с личности, експерти в съответните ресори.

"Избирателите очакват политиците да не им прехвърлят собствените си проблеми. Избирателите дадоха ясен знак, че искат промяна, но дадоха доверието си така, че да е трудно осъществимо съставянето на кабинет. Социологическите проучвания показват, че над 60% не искат предсрочни избори", заяви Дончева.

Според нея хоризонтът пред едно евентуално правителство трябва да е до Нова година. За този период трябва да се промени изборното законодателство и състава на Централната избирателна комисия.

По думите ѝ не е желателно да се стига до предсрочни избори сега, защото вотът трябва да се проведе в летния сезон. Добави, че не би трябвало наведнъж да се провеждат избори за президент и народни представители.

По отношение на вчерашните спорове в парламента за изслушването на "тримата големи" в съдебната власт, Дончева коментира, че прокуратурата трябва да се извади от съдебната система. Отхвърли обвиненията в лобизъм заради предложения законопроект с промени в НПК.

"Не всеки практикуващ юрист е лобист. Текстът не предвижда прекратяване на дела, а право на обвиняемия - след като две години е бил със статут на обвиняем и с мярка за неотклонение, да поиска делото да бъде внесено в съда", допълни тя

Относно призива на премиера в оставка Бойко Борисов - ГЕРБ да върнат мандата, Дончева заяви, че изявлението му не е имало фокус. Тя коментира и думите му "мутрите си вкараха адвокатите в парламента".

"От медиите, свързани с Пеевски и Борисов, от дълго време съм наричана "адвокат на мутри". Разбрах в тези думи, че 12 г. сме имали премиер без грам институционална култура. Независимо, че председателите на ВАС и ВКС бяха изкуствено, с гласовете на ГЕРБ, вкарани в такова изслушване - те не могат да бъдат питани за конкретни дела, дори адвокатите не могат. Парламентът няма право да ги викат", добави Дончева.