БСП извежда на предни позиции в листите си изключителни авторитети, хора с кауза, доказали възможностите си и прославили България, пише в прессъобщение на партията.
От него става ясно, че промяната започва от гражданската енергия, социалистите ще водят предизборната битка с 60 българи, посветили живота си на развитието на България - хора на изкуството и културата, юристи, изявени спортисти, представители на военни организации, лекари, архитекти и строители, учители и директори на училища.

Калуди Калудов, в листата на 24 МИР в София, е описан като "български оперен певец със световна слава, един от най-известните тенори в света".
Таню Кирияков, който ще се кандидатира в Русе, е "олимпийски медалист, изключителен спортист, човек с позиции и виждания за развитието на българския спорт".
Друг спортист - световният шампион по бокс Детелин Далаклиев, е в листата в Плевен, стана ясно по-късно днес, съобщи БГНЕС.

Издателят и продуцент Мартин Захариев (23 МИР София) е "човек с много силна гражданска позиция и изключителен работохолик. Политическите му позиции винаги са формирани според ясен принцип – кой защитава демократични идеи и кой е носител на промяната, търсена и искана от гражданите". Преди време Захариев издаваше "Плейбой" в България.

Известният български психолог и преподавател Христо Монов ще събира гласове за социалистите в Бургас.
Изпълнителният директор на сдружение "Съюз Произведено в България" от 2012 г. и пълномощен посланик на България в Русия Пламен Грозданов е вписан в листата в Сливен. Уточнява се, че е един от най-успешните ни посланици.
"Един от непокорните лекари" - Таня Андреева, също е избрала левицата. Тя е кандидат в 25 МИР в София.

Петър Чобанов ще събира гласове в Пловдив. Той е член е на управителния съвет на Българската макроикономическа асоциация, специалист в областта на макроикономическата и финансова стабилност, системния риск, паричния пазар и икономическата конвергенция.
От БСП са изпуснали, че той беше председател на Комисията по финансов надзор.

Петър Кънев от Настоятелството на СУ, вицепрезидент на Конфедерацията на работодателите и индустриалците, първи вицепрезидент на Българската федерация по волейбол е в гражданската квота във Велико Търново.
Кънев обаче вече беше депутат от БСП, но не успя да влезе отново в Народното събрание на предишните избори.
Т
ой беше съветник на президента Георги Първанов по Черноморското икономическо сътрудничество.
Председател на Съюза на българските писатели Николай Петев - "човек с активна гражданско и творческа позиция", става кандидат в Ямбол.

Оказва се, че бившият независим депутат Георги Терзийски, който стана известен със снимка за последно от трибуната на НС, е избрал левицата и името му е в листата в Габрово.
"Моето поведение е последователно и опозиционно. Съвестта ми е чиста. Човек трябва да бъде верен на каузи, а не на хора", пише в съобщението на БСП.
Преди стане независим, Терзийски влезе в предишното Народното събрание от квотата на РЗС.

Георги Божинов се оттегли като водач на листата на БСП в Търговище, съобщи "Дневник".
Преди седмица лидерът на БСП Сергей Станишев аргументира решението за Божинов с това, че имало напрежение между местните структури в Търговище и Попово и затова бил нужен външен човек, който да тушира напрежението.
Местните социалисти се разбунтуваха и изпратиха писмо до контролната комисия на БСП и до ръководството.
Днес Божинов е посочил за позицията бившия зам.-министър на икономиката в кабинета "Станишев" Явор Куюмджиев. "Аз исках да бъда майка на победата на БСП, а не сурогатна майка на вкарването на някой в парламента", обявил Божинов днес на Националния съвет на БСП.

Традиционните партньори на БСП в Коалиция за България - ромските партии "Евророма" на Цветелин Кънчев и преименуваната "Европейска сигурност и интеграция" на Тома Томов, останаха без представители на избираеми места в листите на левицата.

БСП предвижда от 2014 г. по-висока ставка за най-високите доходи, които надхвърлят десеткратния размер на минималната заплата, съобщи по-късно на пресконференция зам.-председателят на партията Янаки Стоилов, който представи предизборната платформа на левицата за парламентарните избори "Радикална промяна за достоен живот в България", предаде БТА. Запазваме облагането на масовите доходи с ниската 10-процентна ставка, добави той.
Предвижда се доходи между 3100 и 5000 лв. да се облагат с 15% и 20% данък за взимащите над 5000 лева месечно, добавя "Дневник".
На пленума срещу това обаче възразили повечето икономисти в партията, сред които номинираният за кандидат за премиер Пламен Орешарски, Румен Овчаров, Димчо Михалевски, Мая Манолова и Жельо Бойчев. Орешарски заяви това публично и преди няколко дни.

Ставката за най-високите доходи ще се определи като се види какви ще са финансовите резултати от евентуално освобождаване на най-ниските доходи от облагане, добави Стоилов. Най-ниските доходи ще бъдат компенсирани с 10% увеличение на минималната заплата.

Нашата основна цел е да извършим реформа в данъците на физическите лица, като в края на мандата се стигне до семейно подоходно облагане, заяви зам.-председателят на БСП. Според платформата на социалистите корпоративният данък остава 10%.

БСП предвижда минималната заплата да достигне 450 лева до края на мандата и да се създадат 250 000 работни места. Предизборната програма на партията предвижда още обезщетението за отглеждане на малко дете да се изравни с минималната заплата, както и да се стимулира отглеждането на три деца.

В проекта е заложено и въвеждане на по-ниска тарифа за ток до определен лимит, спиране на увеличаването на възрастта и/или осигурителния стаж за пенсиониране, въвеждане на гъвкави условия за пенсиониране при недостиг на две години стаж и/или възраст, ежегодно осъвременяване на пенсиите спрямо инфлацията.
Левицата планира законодателни промени, които да гарантират заетост или обучение на всеки млад човек до четири месеца след завършване на образованието му.