Министърът на отбраната Тодор Тагарев заминава на петдневно работно посещение в САЩ, съобщиха от военното министерство.

Визитата е продължение на започнатия през септември 2023 г. стратегически диалог между България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната. На планираните срещи в Министерството на отбраната, Държавния департамент, Съвета за национална сигурност, Конгреса на САЩ и Агенцията за сътрудничество в отбраната и сигурността ще бъдат обсъдени въпроси на стратегическото партньорство в областта на отбраната между двете страни.

Програмата на посещението включва и срещи с представители на неправителствени организации като фондация "Джеймстаун" и Атлантическия съвет, на Националния университет по отбрана, както и с водещи изпълнители на проекти за модернизация на Българската армия - компаниите Lockheed Martin и General Dynamics Land Systems.

В първия ден от визитата си - 10 януари, във Вашингтон министър Тагарев ще се срещне с президента на Националния университет по отбрана (National Defence University) генерал-лейтенант Майк Плен и с представители на академичната общност.

Той ще участва в дискусия с представители на Атлантическия съвет на САЩ по въпросите на сигурността в Черно море, бъдещето на Западните Балкани и източния фланг на НАТО.

През втория ден от работното посещение ще се състоят официалните разговори в държавните институции на САЩ, на които ще се дискутират широк кръг от теми, свързани със средата за сигурност, помощта за Украйна, развитието на двустранното военно сътрудничество и изпълнението на 10-годишната Пътна карта между министерствата на отбраната на двете страни, борбата с дезинформацията, сигурността в региона на Черно море, интеграцията на Западните Балкани в евроатлантическите структури, както и укрепването на източния фланг на НАТО.

Ще бъдат разгледани и други въпроси, засягащи двустранните отношения в светлината на отбелязването на 120-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни, информират от МО.

В рамките на визитата в САЩ министър Тагарев ще посети заводите на Lockheed Martin в Южна Каролина. Представители на ръководството на компанията ще го запознаят с производствения процес на самолетите F-16 Block 70, предназначени за българските Военновъздушни сили.

В състава на българската делегация е включен началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който ще има официална среща с председателя на Обединения комитет на началник-щабовете на Въоръжените сили на САЩ генерал Чарлз Браун, както и срещи с други представители на Въоръжените сили на САЩ.

В края на септември миналата година вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и подсекретарят и старши политически съветник Дерек Шолей откриха в Държавния департамент във Вашингтон втората сесия на Стратегическия диалог България - САЩ.

Събитието се състоя три години след началото на диалога, поставено през 2020 година. Целта на диалога е да се обсъждат двустранни, регионални и глобални въпроси от приоритетно значение за двете страни.