Министърът на отбраната Тодор Тагарев ще иска удължаване до края на юни на срока за провеждане на Стратегическия преглед на отбранителната политика. Процесът има отношение към това как ще бъде уреден въпросът с мирновременното окомплектоване на армията и на мобилизационния резерв.

Той коментира темата пред журналисти в парламента преди изслушване в ресорната комисия. "Много са проблемите - окомплектоване, преструктуриране, равнище на подготовка, системата на управление в отбраната", заяви Тагарев.

На въпрос на БНР дали се върви към наборна служба, министърът отговори: "Както казах, няма ясни още отговори към момента. На масата са всички опции. Все още не сме ограничили опциите, които разглеждаме".

Тагарев вероятно ще поиска удължаване на срока за провеждане на Стратегическия преглед на отбранителната политика. Министърът отбеляза, че срокът за провеждането на прегледа е бил февруари, вече има и доклади, но има затруднения при анализирането на проблемите в тяхната комплексност и взаимообвързаност. 

На въпрос дали ще остане на поста си след ротацията той заяви, че това ще стане известно като решат политическите партии, които формират мнозинството в Народното събрание.

Тагарев уточни, че след много кратко време ще проведе разговор с представител на Пентагона, който е на много високо ниво.

ИЗБРАНО