Министърът на отбраната Тодор Тагарев заяви, че не знае българската ПВО да е имала данни за чужд обект в небето над страната.

Дрон с мина бе открит на брега на с. Тюленово. Сигналът е подаден снощи около 22 часа. Екипът за обезвреждане започна работа тази сутрин около 9 часа. 

"Не е регистриран от радиолокационни станции, не знаем дали е паднал във водата и как е дошъл. Има боеприпас, той е отделен от дрона. Ще бъде обезвреден. Предварителната оценка е, че това е мина", посочи още ресорният министър.

Българската армия поддържа капацитет и екип, които могат да реагират, посочи той. Оценката на риска и защо не сме действали през нощта е такава, че няма нужда да се действа през нощта, защото това ще доведе до риск за екипа, посочи Тагарев. Има екип, който още тази сутрин е тръгнал към мястото, уточни той.

Тази война е свързана с повишаване на рисковете за нашата сигурност, каза още министърът.

Военният министър коментира още, че със сигурност случаят е свързан с войната, която Русия започна срещу Украйна. "Боеприпаси се намират ежеседмично. До момента не сме намирали дронове", каза Тагарев. 

Тази война е неизбежно свързана с повишаване на рисковете, знаем, че Русия бомбардира украински пристанища на няколко стотин метра от територията на Румъния. Има случаи на паднали останки от дронове и други боеприпаси на румънска територия. Ние няма защо да си мислим, че тази война ще ни заобиколи. Да, има рискове за България.

Украйна има интерес към ракети, които не са в напълно функционално състояние, ние проучваме въпроса, за системи не става дума. 

Премиерът Николай Денков заяви: "Ще чуя експертите какво смятат за свикване на Съвета по сигурността. Трябва да видим първо откъде е дошъл дронът".