В декларация от парламентарната трибуна парламентарната група на "Възраждане" отново настоя за оставката на министъра на отбраната Тодор Тагарев, обвини новия шеф на ТЕРЕМ Калин Димитров за кадруване в полза на Украйна и поиска ясна позиция от Министерството на външните работи за нарушените права на българската общност в Украйна относно наложената санкция върху кмета на Болград.

Декларацията направи Костадин Костадинов, лидер на партия "Възраждане" и председател на парламентарната група. Той отново заяви, че Тагарев е бил служител на посолството на Украйна и посочи, че една седмица, след като поискали оставката му, министърът "с неописуема наглост" е назначил "свой колега от държавните служби на Украйна" - Калин Димитров, за шеф на "ТЕРЕМ".

"Защото както е добре известно заемащият поста министър на отбраната преди години е работил в Украйна и е получавал заплата за това. Той излъга тогава, като каза, че не получавал заплата, но впоследствие са оказа, че са му плащани много солидни суми неправителствени организации", каза лидерът на "Възраждане".

"Интересно как така неправителствени организации плащат заплати на украински държавни служители, но очевидно това е някаква нововъведена система в Украйна, която като нищо може да бъде въведена и тук, защото виждаме, че украинският челен опит се въвежда и в България", добави Костадинов.

По думите му министърът на отбраната назначава служители в ресорното му ведомство, които са работили в държавните структури на Украйна, "какъвто е назначеният от него шеф на ТЕРЕМ Калин Димитров".

"За никого не е тайна, че американското посолство кадрува в нашата страна, но в момента виждаме, че има много сериозна конкуренция в лицето на украинското посолство", каза още Костадинов.

Костадинов запозна аудиторията и със случая на кмета на украинския град Болград Сергей Димитриев, който е наказан с акт от езиковия омбудсман, че не е говорил държавния език на Украйна.

"Общо взето като че ли вече е редно да говорим за това кой не кадрува от чуждите посланици, отколкото затова кой кадрува, обаче е изключително обидно и унизително за нас българите, а не за украинските служители като Тагарев, защото само преди две седмици един българин, и то не случаен българин, беше санкциониран от украинската държава. Става въпрос за кмета на Болград Сергей Димитриев, който беше наказан от езиковия омбудсман на Одеска област. Сергей Димитриев в хода на общинския съвет за няколко минути е използвал реч и думи на т.нар. "недържавен език". В информация, която излезе във "Вести. УА" - това е украински сайт, а не е свързан с Русия или нещо друго. В информацията, която излезе не пише какъв е този "недържавен език", но пише, че глобата, която е наложена от езиковия омбудсман, е наложена веднага", заяви лидерът на "Възраждане".

"Глобата не се обжалва - достатъчно е някой да те чуе и да изпрати донос", добави Костадинов.

По думите му такива практики има към унгарското и румънско малцинство, но страни като Унгария и Румъния не позволяват такова отношение към своите сънародници. И поиска позиция от страна на Министерството на външните работи, която да защити българската диаспора.