Вече има назначен заместник министър на отбраната обяви министър Тодор Тагарев. Това е Станимир Георгиев, който е заемал този пост по времето на министър Драгомир Заков в кабинета на Кирил Петко.

Тагарев ще работи с двама заместник министри и е получил гаранция от двете парламентарни групи на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ бюджетът за отбрана да стане 2%.

Военният министър коментира и темата Украйна, като подчерта, че България ще продължи да оказва помощ на Киев, за да гарантираме нашата сигурност.

"Какво точно ще дадем зависи от много други неща - от реални потребности към този момент, от това, с което ние разполагаме към момента. Трябва да има разрешение от Народното събрание и точно така ще действаме - по прозрачен и ясен начин, както би трябвало да се действа в една парламентарна република", посочи министър Тагарев.

"Сигурността и независимостта на Украйна са изключително важни, за да бъде сигурен целият ни регион години напред", посочи още той.

Рано е да е каже каква помощ ще се изпрати на Украйна, тъй като Киев още не е казал от какво има нужда. Предполага, че това ще стане на среща следващата седмица във формат Раймщайн.

"Там ще добия по-ясна информация на конкретните към момента искания. Това е важно, защото нуждите се менят постепенно. Ще видим с какво можем да помогнем най-добре", допълни военният министър.

Тагарев изтъкна, че първо и най-важното е сега да се ориентира достатъчно добре в обстановката, тъй като Министерството на отбраната е особено министерство. Публичната информация е само част от информацията за реалното състояние на нещата, реалните проблеми и перспективи. Трябват ми няколко дни да се ориентирам, каза още министър Тагарев.

Новоназначеният заместник на Тагарев - полковник о.з. Станимир Георгиев е завършил е специалност "Инженер по експлоатация и ремонт на свързочни и РТО средства", както и магистърска степен "Инженер по радиоелектроника" във ВВВУ "Георги Бенковски". Магистър е и по военно дело във Военна академия "Г.С Раковски". Обучавал се в стратегически курсове в САЩ, Франция, Германия и в Колежа по отбрана на НАТО в Рим. Полковник Станимир Георгиев е работил в Регионалното командване на НАТО за Северна Европа - AFNORH, Брунсум, Нидерландия. Бил е в постоянната делегация на България в НАТО като съветник по въпросите на отбраната и началник на служба по въпросите на отбраната. В Главната квартира на НАТО в Брюксел е служил като щабен офицер по развитие на отбранителните способности в дирекция "Инвестиции в отбраната" на Международния секретариат на НАТО. Георгиев е дългогодишен служител на Министерството на отбраната.

Със заповед на министър-председателя акад. Николай Денков днес е назначен още един заместник-министър.

Стоян Темелакиев пое поста заместник-министър на вътрешните работи. Той е магистър по право от ЮЗУ "Неофит Рилски". Кариерата му изцяло минава в системата на МВР. От 2007 г. до 2013 г. е работил в структурата на ГДБОП, а от 2013 г. до 2015 г. е бил началник отдел в Държавна агенция "Национална сигурност". В периода 2015-2020 г е заемал длъжността заместник-директор на ГДБОП, а от 2020 г е бил заместник главен секретар на МВР.