България трябва да окаже помощ на Украйна, за да може да продължи контраофанзивата си и да освободи окупираните си територии. Това заяви новият министър на отбраната Тодор Тагарев на официалната церемония, на която встъпи в длъжност, предава БТА.

Министърът посочи, че това ще бъде направено в рамките на съюзните решения и стриктно изпълнение на решенията на Народното събрание.

"Няма как, докато до нашите граници е толкова мощна държава като Русия и тя напада суверенна страна, това да води до някаква сигурност. Сигурност ще има, когато и последният окупатор напусне Украйна. Трябва да окажем помощ на Украйна да продължи своята контраофанзива", коментира Тагарев.

По думите му трябва да бъдат продължени усилията в укрепването на отбранителните способности на страната. Тагарев заяви, че няма никакви негативни намерения в правителството по отношение на хората в отбраната.

Тагарев ще обърне внимание и на въпроса за гражданско-военните отношения. Според него е особено видимо, че има сериозни предизвикателства в гарантирането на демократичните гражданско-военни отношения.

Бившият служебен министър на отбраната Димитър Стоянов заяви, че никога не е служил на друга държава, никога не е служил на приятелски кръгове и над 30 години с чест и гордост е носил униформа.

"Никога не съм служил на друга държава и винаги съм носил униформата с чест и гордост. Не съм служил на приятелски кръгове, но съм служил за приятелски кръгове, защото всичките ми приятели са в армията", каза Стоянов.

Тодор Тагарев посочи, че в следващите дни ще представи екипа си и приоритетите на министерството.