Русия използва исторически предпоставки и всички възможни средства, за да прокарва днешните си интереси, като манипулира обществените нагласи в своя полза и всява раздор в българското общество. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев при откриването на обучението "Стратегически комуникации", което се провежда в периода 16-20 октомври 2023 г. в Конферентната зала на Информационния център и се организира от дирекция "Връзки с обществеността и протокол" на Министерството на отбраната (МО) съвместно с Училището по информационни дейности в отбраната на САЩ (US Defense Information School). Това съобщи пресцентърът на МО.

В обучението ще вземат участие 25 офицери и цивилни експерти по връзки с обществеността и публични комуникации от Министерството на отбраната и Българската армия.

"Това обучение се провежда в особено подходящ момент, тъй като войната днес не е само на бойното поле, тя е и война на идеи, война на възприятия, война на наративи. В сложната среда на сигурност имаме неприятел, който е много иновативен - Русия използва исторически предпоставки и всички възможни средства, за да прокарва днешните си интереси, като манипулира обществените нагласи в своя полза и всява раздор в българското общество", коментира Тагарев. По думите му това зловредно влияние засяга и въоръжените сили. "Пряка моя отговорност е да се погрижа то да се ограничи или изобщо да изчезне в бъдеще. Считам, че с помощта на изпреварващите знания и умения по стратегически комуникации бихме могли да изпълним тези наши задачи. В момента сме в процес на създаване на нов модел на стратегически комуникации в Министерството на отбраната и българските въоръжени сили. Новият модел не предвижда създаване на нови структури, а засилване на съществуващия капацитет за противодействие на хибридното влияние", посочи министърът.

"САЩ и България имат продължително и трайно стратегическо партньорство", каза по време на откриването посланикът на САЩ Н. Пр. Кенет Мертен. "Ние работим заедно, за да защитим нашите общи интереси в стратегическите комуникации. Всички съюзници в НАТО, включително нашите две страни, са изправени пред предизвикателството да опровергават фалшиви наративи и да информират обществото за реалните заплахи за сигурността и за начините за преодоляването им. Виждам, че българското правителство приоритизира стратегическите комуникации като основен елемент на националната сигурност. Ангажираността на министър Тагарев с днешното събитие изпраща много силен положителен сигнал към всички и демонстрира, че стратегическите комуникации трябва да бъдат върховен приоритет. Започващото днес обучение е само една стъпка, която предприемаме заедно за увеличаване на нашия капацитет. На 25 септември нашите две правителства подписаха Меморандум за разбирателство за противопоставяне на дезинформацията. Още веднъж подчертавам, че високо оценяваме българското партньорство и ангажираност за реализирането на тези цели", каза Кенет Мертен.

От МО посочват, че това е първото от поредица обучения, които се провеждат със съдействието на Офиса по отбранително сътрудничество към посолството на САЩ в София и се финансират от американското правителство по Програмата за чуждестранно военно финансиране (FMF). По време на обучението ще бъдат представени основни похвати и техники на стратегическите комуникации, борбата с дезинформацията и противодействието на хибридните заплахи. Сред темите са стратегическите комуникации и връзките с обществеността по време на учения, мисии и операции, кризисните комуникации, разработване на комуникационни планове, наративи, фокус теми и послания, операции за влияние, уеб операции, институционален отговор, проследяване на резултатите и анализ на въздействието.

Противодействие на дезинформацията и вражеската пропаганда са сред приоритетите, които Тагарев посочи при встъпването си в длъжност.