Военният министър Тодор Тагарев отново опроверга категорично разпространяваното твърдение за изпращане на български войски в Украйна.

"Призивът ми е и медиите да спрат да разпространяват тази пропагандна дезинформационна теза. Няма дискусия, няма планове и подготовка, няма и да има изпращане на български войски за участие във войната в Украйна. И премиерът Николай Денков го заяви, и аз го заявявам. Това е теза, която се разпространява единствено и само в интерес на Кремъл от руски източници и за съжаление, и от български източници. Това е елемент от хибридната война срещу България", категоричен беше Тагарев.

"Превъоръжаването на Сухопътни войски е категоричният ми приоритет", заяви още министърът на отбраната проф. Тодор Тагарев пред БНР.

"През годините бяха направени изключително много инвестиции, предимно във Военновъздушните сили (ВВС), имаме проект за строителство на два патрулни кораба, бяха направени някои инвестиции в специалните сили, но превъоръжаването на сухопътните войски изостава значително. Те са категорично основният ми приоритет", добави той. По думите на проф. Тагарев прегледът на Инвестиционната програма за отбраната няма да забави стартирането на някои от големите проекти.

"Ако е необходимо повече време, при евентуално решение за преработване на програмата, не мога да кажа, че това ще е така, мога да стартирам процедурите за големите проекти, без да чакам прегледа на Програмата. ... Необходима ни е стабилна финансова прогнозна рамка и в нея да планираме приоритетните проекти. Ако проектът за бойните машини за сухопътни войски е в напреднала фаза, както чувам, но не съм имал време още да го проверя, няма да го бавя и един ден", каза МО-министърът.

Тодор Тагарев коментира и информацията за поемане на охраната на българското въздушно пространство от гръцките ВВС, като обясни, че няма данни да е имало конкретно искане от служебното правителство "Донев", а предложението е било на Гърция - за определен период да поеме тази функция, действайки от свои летища. "Няма нищо необичайно, от доста години вече ни помагат в изпълнение на тази функция наши съюзници".

Министърът на отбраната се срещна с извънреднияя и пълномощен посланик на Великобритания и Северна Ирландия Роб Диксън - двамата обсъдиха сътрудничеството между двете страни в областта на отбраната.

"Оценяваме ангажираността на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия за гарантиране сигурността в Черноморския регион и подкрепата за повишаване на оперативната съвместимост и способностите на българските Въоръжени сили", заяви Тодор Тагарев. Той подчерта значимостта на участието на британски военнослужещи при подпомагане изграждането на бойната група на територията на страната, както и съвместните учения между Специалните сили на България и Обединеното кралство. По време на разговорите бяха обсъдени въпроси от актуалния дневен ред на сигурността и доброто ниво на съвместни военни учения, тренировки и обучения.

Като приоритетни задачи пред своя екип министър Тагарев посочи укрепването на отбранителните способности, модернизирането на Въоръжените сили, изграждането на способности за противодействие на хибридни заплахи и дезинформационни кампании, задълбочаването на интеграцията в рамките на НАТО и ЕС, както и подкрепата за Украйна.

В разговорите участваха заместник-министърът на отбраната Станимир Георгиев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, директорът на дирекция "Отбранителна политика и планиране" бригаден генерал Радостин Илиев и аташето по отбрана на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия подполковник Кристофър Самърс.

"Разширяването на бойната група на територията на България с рамкова държава Италия до ниво бригада, в съответствие с решенията от Срещата на върха на НАТО в Мадрид, е процес, по който работим усилено. Увеличаваме обхвата на ученията и тренировките, като демонстрираме готовност и решимост за защита както на суверенитета на България, така и на всяка страна-членка на Алианса, съгласно концепцията на НАТО за възпиране и отбрана", заяви по време на срещата началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Посланик Роб Диксън изрази задоволство от съставеното редовно правителство на България и пожела успех на новия кабинет.