"Прекалено много се забави президентът, и Борисов, и първата сила, която има отговорността да предложи премиер и кабинет, тъй като мина повече от месец от изборите". Това коментира в "Още от деня" депутатът от БСП Георги Свиленски. 

По думите му този месец е загубено време за България, защото нищо не е договорено или постигнато. Свиленски припомни, че и в предишния парламент са организирани срещи между парламентарните групи, които не са довели до резултат. 

"Отговорността е в първия и втория - те са партиите, които са едно и също, които ги свързват еднакви ценности и би трябвало да излъчат кабинет, това очакват и българските граждани", коментира още депутатът от левицата.

Според него е бягане от отговорност предложението на ГЕРБ да обявят име на премиер и да оставят "празни кутийки" за министерствата. Затова пък БСП щяла да постъпи отговорно и "ще вземе своето решение, когато ѝ дойде редът да го взима". 

Името на Мария Габриел като евентуално предложение за премиер той не пожела да коментира, тъй като излязло от медиите и нямало как да коментира нещо, "което може би и самият Бойко Борисов не знае". 

"Той иска да хвърли името на премиера утре пред медиите и до следващия понеделник, когато трябва да получи мандата, той да носи отговорност по съставянето на кабинет и Борисов да се скрие вероятно. Според мен това му е целта", предположи Свиленски. 

Той повтори, че за БСП са важни приоритетите и решенията, които правителството ще взима, и политиките, които ще води. С ГЕРБ имали съгласие по някои теми, но за други не били чули мнението им все още.

"Не чухме какво е мнението им по темата с Украйна. Ние там имаме ясна позиция - не може правителството да продължи да изпраща военна помощ. Има и други неща - по социалната политика. Очакваме тези разговори наистина да се проведат, но в истинския смисъл, а не протоколни срещи", добави червеният депутат. 

Той коментира и че пред БСП нямало дилема "Борисов или Радев", дилемата им била "моделът "Борисов", който беше наследен от модела "Радев" в управлението. Според Свиленски служебните правителства трябва да управляват не повече от два-три месеца. 

"Това е рушене на парламентаризма, рушене на демокрацията. Но за това сме виновни и ние, сегашните народни представители, които не вземаме мерки, за да бъде избрано редовно правителство". 

Борисов трябва да каже какво иска, но и до ден днешен не го е казал и бави парламентарната рулетка, смята Свиленски. Въпреки това той бил "умерен оптимист" за съставяне на кабинет. 

Според него, ако 49-ият парламент не излъчи правителство, не трябва да приема и бюджет.