Българският президент Румен Радев е напът да спечели с голяма преднина втори мандат, съобщава Ройтерс и откроява подкрепата на българските избиратели за силното му послание за борба с корупцията. Агенцията отбелязва рекордно ниската избирателна активност на втория тур на президентските избори и широкото недоволство от високите нива на корупция, сложило през април край на продължилото едно десетилетие управление на бившия премиер Бойко Борисов и довело до победа на парламентарните избори на нова антикорупционна партия.

В България президентът има предимно представителни функции, но има възможност да оказва силно влияние на общественото мнение и играе важна роля при политически кризи, когато може да назначава служебни кабинети, отбелязва Ройтерс.

Асошиейтед прес, съобщавайки за първите екзитпол резултати, които дават победа на втория тур на президентските избори на Радев, посочва, че той е открит критик на Борисов и твърд поддръжник на антикорупционните протести от миналата година и е привлякъл много българи, на които са им омръзнали политиците, които те смятат за корумпирани. Агенцията отбелязва, че Радев назначи две последователни служебни правителства, които разкриха случаи на предполагаема корупция в българския промишлен и банков сектор.

Българите днес отново гласуваха доверие на президента си Румен Радев, превърнал се в ключова фигура на антикорупционото движение, съобщава Франс прес, информирайки за прогнозните резултати от президентските избори, и добавя, че това не е било изненада.

Агенцията отбелязва се, че това са четвъртите избори за една година, произведени насред смъртоносна вълна от ковид. Изборът на Радев е добра новина за младата антикорупционна партия "Продължаваме промяната", която преди една седмица спечели парламентарните избори, пише Франс прес в материала си, озаглавен "В България президентът бе преизбран, за да продължи промяната".