През последните шест месеца БСП служеше за смокинов лист на решения, които трудно се приемат от избирателите на партията, като прекратените преговори с "Газпром" и изгонените руски дипломати. Всяко участие на БСП в коалиции е завършвало зле за партията. Това се случва благодарение на компромисната коалиционна култура развита през годините. Става така, че БСП позволява решения, които симпатизантите не приемат и това води до спад на доверието, каза Калоян Паргов, наскоро възстановен от съда член на Националния съвет на БСП.

В подкрепа на тези свои твърдения Паргов припомни въвеждането на плоския данък от тройната коалиция, в която БСП управляваше заедно с НДСВ и ДПС. После, след кабинета Орешарски, когато БСП си партнираше с ДПС, партията пак е останала с горчив опит. Сега пък, в условията на промяна, БСП в началото беше причислена в списъка на партиите от статуквото, но след това стана част от новата коалиция, заради необходимостта от математическо мнозинство в парламента.

В крайна сметка, припомня Паргов, в политиката не е важно какво си казал или дори направил, а с какво усещане си оставил хората. Той очаква това да проличи много ясно по време на предсрочния вот тази есен. Според Калоян Паргов антипрезидентската реторика на лидера Корнелия Нинова е лошо начало на предизборното говорене. Той припомня, че заради подобно говорене БСП е регистрирала огромен отлив на гласове по време на изборите през миналата година.

Калоян Паргов е на мнение, че на днешния събор на връх Бузлуджа, където БСП отбелязва 131-години от началото на организираното социалистическо движение в България, няма да се чуят идеи за нова визия, а ще бъде даден официален старт на предизборната кампания на партията.

  • Защо БСП не успява да получи доверието на всички хора с леви убеждения?
  • Какво е бъдещето на отношенията на БСП с президента Румен Радев?
  • Как ще реагира БСП ако в служебното правителство влязат партийни членове
  • Очаквате ли доставките на газ да се превърнат в основна разделителна линия в предизборното говорене?
  • Ще търсите ли реванш след решението на Върховният касационен съд, който на 27 юли отмени отстраняването ви от Националния съвет на БСП?

Отговорите на Калоян Паргов, "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Калоян Паргов е доктор по европейска икономическа интеграция от УНСС. Завършил е и училището за политика, специалност "Политически мениджмънт". Член на БСП от 2005 година. Бивш председател на градския съвет на БСП в София и председател на групата общински съветници от БСП Лява България в Столичния общински съвет. С решение на Върховният касационен съд от 27 юли тази година, Калоян Паргов беше възстановен като член на Националния съвет на БСП.