Отиваме на Бузлуджа с чувство за добре свършена работа. Това каза в предаването "Панорама" по Българската национална телевизия вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията в оставка и лидер на "БСП за България" Корнелия Нинова. В събота на връх Бузлуджа БСП ще отбележи 131 години от създаването си.

Корнелия Нинова заяви, че през последната една година БСП се е променила. От партия, с която никой не искаше да разговаря, се превърнахме в единствената партия, която разговаря с всички, каза Нинова. Отиваме на Бузлуджа с чувство за отговорно и държавническо поведение, коментира лидерът на БСП. Подходихме отговорно, бяхме диалогични, събрахме на една маса колегите, които не си говореха, обясни още Нинова. Тя отрече БСП да са нарушили конституцията като са задържали проучвателния мандат 10 дни. Тази истерия в последните дни беше изкуствено създадена, смята Нинова. БСП не е нарушила конституция и на милиметър, заяви още тя.

Корнелия Нинова заяви, че е имало шанс за съставяне на кабинет с третия мандат. И точно, защото имаше, ГЕРБ и ДПС оттеглиха "Има такъв народ" от преговорите, заяви Нинова. По думите й управленската коалиция е решила важни и големи задачи за България.

И, да, тази коалиция допусна грешки, които имахме желание да поправим, каза още тя. Имахме слабости - комуникацията помежду ни не беше добра. Случваше се "Продължаваме Промяната" да обявяват решения, за които останалите партньори не бяхме чували и се налагаше след това да гасим пожари. Това беше грешка и в преговорите, сега се опитахме да я поправим, каза още Корнелия Нинова.

За нови 8 Ф-16 министрите на БСП научихме вчера. Казахме - в този момент нямаме нужда от това. Сега не е време за милиарди разходи и превъоръжаване.

България трябва да поднови разговорите с "Газпром" за възобновяване на доставките. Необходими са разговори как ще продължат нашите разговори в дългосрочен план. Имаме интерес народът да е на топло и светло, коментира вицепремиерът в оставка по повод енергийната криза.

Относно отношенията между БСП и президентската институция, Корнелия Нинова отговори:"Никой няма да скача върху гърба на БСП".

Лидерът на БСП посочи, че никога не са нападали първи президента и са изненадани от това, което прави президентската институция.

Той направи ПП и ги изведе във властта. Не дадоха ден спокойствие на правителството. И така до последния ден. Вчера си позволи да каже, че оставяме хаос в енергетиката. Нито една дума срещу модела, срещу който изправи юмрука си преди година. Няма да подкрепим никой да се подиграва с БСП, да я обвинява незаслужено, да й хвърля вини, които не носи. Не казваме, че сме безгрешни, но направихме всичко възможно да продължим промяната на модела, което президентът започна преди година, посочи Нинова.