"Заявили сме готовност за консултации с управляващите за намаляването на партийните субсидии. Те се провалят заради ГЕРБ. Очаквам в скоро време все пак да се проведат." Това каза пред Бг Он Еър народният представител от ПГ на "БСП за България" Стоян Мирчев. "Намаляването на субсидията на 1 лев ще доведе до промяна на политическата система и начина на финансиране на партиите. ГЕРБ действат популистки. Не са готови да водят разговори, а налагат мнението си без да чуят мнението на отсрещната страна", добави той.

Мирчев призна, че отдавна се говори в страната, че субсидията от 11 лева е висока, но трябва да се намери разумен и аргументиран начин за нейното намаляване, за да се удовлетвори искането на гражданите. "От друга страна - 1 лев за глас ще доведе до невъзможност на партиите да се финансират заради високите им разходи за партийна и политическа дейност", обясни още той.

"При субсидия от 1 лев, ще трябва да се отвори финансиране от бизнес структури. Това ще промени същността на политическото представителство", каза депутатът от левицата. Той обясни защо американският модел на финансиране е неприложим в България.

"В САЩ има Закон за лобизма, а ние нямаме такъв. Там е и най-голямата икономика в света и има разнообразие на бизнес и интереси. У нас, за последните няколко години, бизнесът се свива и има едва 4 - 5 огромни фирми, които поглъщат по-голямата част от обществените поръчки. Ако го пренесем на наша почва, ще имаме типичното балканско изкривяване", каза Мирчев. Той беше категоричен, че опозицията в страната ни не позволява на управляващите да правят каквото си искат. Ако фирма финансира опозицията на избори и тя не спечели, целият репресивен апарат на властта после ще я смачка. "Това е елегантен начин управляващите да се справят с опозицията преди местния вот, както и от страх, защото на европейските избори БСП успя да спечели в 60 общини, а в 136 сме втора сила, което ни вкарва автоматично в хипотезата за балотаж на местен вот", добави Мирчев.

Според него вината за проблема с наддаването на субсидиите е на Министерството на финансите. "Темата за субсидиите беше извадена от премиера Борисов, когато излезе европейският доклад за корупцията в България, с който ни удариха поредния шамар, че няма да влезем в Шенген. По същото време стана ясно, че се вдигат цените на тока и водата. Темата беше повдигната и когато се разбра, че американските самолети ще са доста по-скъпи и с по-орязано оборудване. Освен това се теглят и 400 милиона дълг", каза още Стоян Мирчев.

Той предположи, че "патериците" на управлението на Бойко Борисов като Воля и част от Обединени патриоти- НФСБ и Атака, вероятно няма да влязат в следващото Народно събрание, а шоуменът Слави Трифонов се готви да влезе в политиката. "Тъй като той има по-големи шансове да влезе в НС, Борисов започва да играе играта на следващата си патерица. Борисов е прокарвал доста по-скандални решения през НС, но се сети няколко години след референдума за намаляване на субсидията", изтъкна Мирчев.

Стоян Мирчев изрази убеждението си, че има реален шанс БСП да спечели на местните избори София.