Пред БНР депутатът от ГЕРБ и председател на комисията по здравеопазване в Народното събрание коментира, че се обмисля за хората, които са социално слаби и не могат да платят сумата, за да възстановят здравните си права, да има два варианта:

"Единият е държавата да поеме техните осигуровки, както направиха в САЩ, а вторият – създаването на фонд за неосигурени с ниски доходи в размер на 15 млн. лева към Министерството на здравеопазването".


В интервю за "Стандарт" вчера Тонев обясни, че се обмисля амнистия за здравните осигуровки на българите с минимален доход.

23% са гражданите, които не са здравноосигурени.

Както стана ясно вече, обмисля се три пъти да се вдигне вноската за възстановяване на здравни права.
Според Тонев това е един от пътищата хората да започнат да плащат здравните си вноски.

"Това, което замисляме в по-продължителен план, е както се обсъжда в момента дали пенсионното осигуряване да има отделни партиди за всеки осигуряващ се, ние отдавна говорим, че в здравното осигуряване това е правило по света", обясни той.

Депутатът добави, че част от парите, които се плащат за здравно осигуряване, са на собствена партида, на човека, който ги внася. Реално за средно тежките заболявания в България един курс на лечение е около 2000 лева.

"Затова предложихме тази сума на обсъждане за възстановяване на здравни права. До момента здравните права на гражданите се възстановяват срещу 700 лева", каза още той.

По думите му за предвидените през следващата година промени в здравеопазването има гарантиран финансов ресурс. Той подчерта, че за първи път тази година не е имало проблем със сключването на рамковия договор.

Тонев увери, че акцентът през 2015 г. ще бъде върху детското и майчиното здравеопазване, както и че за първи път Здравната каса ще бъде направена по малко по-различен начин, т.е. класическият.

"Ще бъде предвидено НЗОК и МЗ да получават информация не само за броя на пациентите, а и какъв тип пациенти са, какви диагнози имат, каква възраст, от какви специалисти имат нужда", коментира депутатът.