Огромен и фундаментален проблем ще бъде, ако Сребърният фонд се изхарчи за нещо различно от пенсии. Самата мисъл за това създава рискове. Това са част от фискалните резерви и се следят от международните и кредитни институции. Това заяви в рубриката „Гореща точка” на ТВ 7 Стоян Мавродиев. Той за пореден път разкритикува финансовия министър за идеите му да плати външен дълг с част от парите на фонда. Вчера  премиерът Борисов обяви, че от Сребърния фонд могат да се ползват до 20% за плащания на дълга.

Според Мавродиев, ако се посегне на този резерв, моментално ще се намали кредитният рейтинг на страната. Подписвам се с две ръце зад това си твърдение, каза още Мавродиев. „Намаляването на рейтинга означава повишаване на рисковата премия, т.е. фирми и граждани ще плащат по-високи лихви. При повишаване на риска международните пазари може да спрат да купуват български ДЦК”, обясни рисковете Мавродиев.

По думите му в последните години от фискалния резерв се финансират основно дефицитите на държавата по бюджета и явно това го стопява. Това е притеснително. Кредитните агенции много добре знаят, че тази и следващата година България има големи плащания по външния дълг. На практика държавата има разходи за 3.7 млрд. лв., каза още Мавродиев.
Мавродиев разкритикува и прехвърлянето на резерва на НЗОК към фискалния резерв, което стана преди година. Вече няма обособен резерв на Здравната каса, отсече той.

Мавродиев се противопостави твърдо и срещу понижаването на ДДС. Според него растежът в България през 2012 г. ще бъде около нулата, което няма да позволи понижение на ставката. Шефът на КФН е категоричен, че понижението на ДДС ще създаде много повече проблеми, отколкото положителен ефект.

Той е поискал свикване на Консултативния съвет за финансова стабилност, за да се обсъди ситуацията около Сребърния фонд и стратегията на Министерство на финансите за дълга. В съвета членуват Иван Искров, управител на Българска народна банка, Стоян Мавродиев и финансовия министър Симеон Дянков. Все още не сме видели такава стратегия. Тази стратегия е много важна, категоричен е Стоян Мавродиев.

Чух абсурдната хипотеза, че тази година в бюджета могат да влязат 1 млрд. лв. от приватизация на 25% от Българския енергиен холдинг (БЕХ). Листването на една такава компания обаче отнема между 12 и 18 месеца, твърди Мавродиев. Шефът на КФН вече веднъж се противопоставина приватизацията на стратегически за България фирми.

Стоян Мавродиев бе основен финансист на ГЕРБ преди парламентарните избори. Той отговаряше за финансовата програма на партията и беше сочен като бъдещ финансов министър. След като ГЕРБ спечели изборите Мавродиев прекара в парламента като депутат няколко месеца и беше избран с гласовете на партията за председател на Комисията по финансов надзор. Мавродиев отрече, че се цели в поста на Дянков и обяви, че желае да довърши мандата си в КФН.


По-късно БСП изнесе данни, че в Комисията за финансов надзор е значително увеличен щатът и само председателят на комисията Стоян Мавродиев е назначил 7 съветници, които дублират функциите на други служители на комисията и те са получавали между 2000 и 3000 лева, а на всяко тримесечие са получавали между 5000 и 10 000 лева като ДМС. Само за последните два месеца на 2011 г. членовете на КФН са получили общо 68 000 лева.