Влизам в политиката, защото имам дълг пред Отечеството, на което съм се клел да служа вярно и на което съм дал много, но съм получил всичко. За мен "майката" на всички проблеми е демографската катастрофа. Ние сме най-бързо изчезващата и застаряваща нация на планетата. Това каза Стефан Янев, лидер на партия "Български възход", на пресконференция в Националния пресклуб на БТА.

Аз и политическата партия "Български възход" смятаме за необходимо три милиона души с български произход, живеещи в традиционни български диаспори, да получат статут на български граждани, каза Янев. Като следваща цел той определи промяна на данъчната система по модела - "една държава - две данъчни системи". Друга цел е въвеждането на принципа на меритокрация и мандатност в публичния сектор, както и на политически борд, обяви Янев.

Той поясни, че за изпълнение на целите е необходимо създаването на система от икономически стимули за насърчаване на раждаемостта и подпомагане на младите семейства, без това да е в ущърб на социалната система; стимулиране на инвестициите с цел създаване на нови работни места, които да са привлекателни, включително и за българите, живеещи извън страната.

С еднократен акт за промяна на Закона за българското гражданство да се осигури издаването на временни документи на граждани с български произход, същите след пет години изпитателен срок, в който работят и плащат данъци в България, да придобият пълните права, предложи Янев.

В допълнение, за гражданите, живеещи в български диаспори, и за българите в чужбина да се създаде възможност чрез Българската банка за развитие да бъде осигурен разумен нисколихвен кредит за стартиране на собствен бизнес, а чрез държавния поземлен фонд да им бъде осигурен до един декар земя за изграждане на собствено жилище, добави Янев.

За целта "една държава - две данъчни системи", Стефан Янев обясни, че идеята е за запазване на съществуващата данъчна система за инвеститорите, работниците и служителите, но за всички юридически лица, ползващи обществен ресурс, да се въведе прогресивно данъчно облагане. По думите му, по този начин ще се реши проблемът със социалното неравенство, ще се затвърди обществената солидарност и ще се реши проблемът с корупцията в обществените поръчки, както и с олигархията.

За въвеждането на системата на меритокрацията и мандатността Янев поясни, че е необходимо конкурсно начало за всяка една длъжност в обществения сектор, мандат за заеманата длъжност и тест за професионално израстване преди всяко следващо назначение.

Във връзка със създаването на политически борд, Янев поясни, че той би бил "морален коректив за репутационната тежест на кандидатите за депутати". По думите му, в него трябва да влязат надпартийни представители - от Българската православна църква, Българската академия на науките, Българската стопанска камара, бизнессдруженията, синдикатите, пред които депутатите да поемат ангажимента за напускане на парламента при загуба на доверие.

Янев бе категоричен, че в един бъдещ парламент няма да имат "червени линии" за евентуални коалиционни партньори, стига бъдещите им партньори да приемат техните цели, за които влизат в политиката.

Той каза, че разговори с "Газпром" са задължителни не само за осигуряване на бъдещите доставки, но и за решаване на въпроса с възможните искове за неизпълнени ангажименти от страна на "Булгаргаз".

За "Български възход" членството в ЕС и НАТО е важен геополитически избор, който България е направила, каза Янев и допълни, че страната ни трябва в максимална степен да използва възможностите, които те дават.

Партия "Български възход" е дългосрочен проект, заяви Янев и допълни, че основната им задача е развитието и структурирането на партията след 3 октомври тази години. В момента ще участваме в кампанията, за да отговорим на желанието на българските граждани, че влизайки в парламента, можем да променим нещо, но всъщност истинското изграждане на партията ще започне от 3 октомври, добави той.