Всички страни разчитат на деескалация на напрежението в Украйна. В същото време тези признаци за деескалация не се потвърждават на този етап, заяви министърът на отбраната Стефан Янев от Брюксел, където участва в двудневната среща на министрите на отбраната на страните членки на НАТО. "Надяваме се, че това ще се промени следващите дни, защото всички го искаме", допълни той.

По повод разполагането на бойни групи на НАТО в източния фланг, министър Янев каза, че не се очаква разполагане на допълнителни американски войници в България като в Румъния. В България ще го направим на базата на български подразделения с български командир и българско командване и участие на други сили от страните членки на НАТО.

"Още веднъж искам да подчертая за тази бойна група - това е събиране на подразделения от сухопътните войски в една обща група, за да правят съвместна тренировка. Тази тренировка е на българска територия. Тази група не се готви да бъде изнесена извън България, няма такива задачи. Тя тренира само отбранителна тематика у нас", посочи още военният министър.

Целта е повишаване на готовността на всички подразделения, които участват в този тип учения и повишаване на оперативната съвместимост т.е. работата с други видове родови войски - национални и съюзнически.

"Тази бойна група ще координира своята дейност с НАТО, няма да е под техен контрол", подчерта отново Янев.

В момента текат разговори на двустранно ниво с доста съюзнически страни, координира се и с НАТО от гледна точка на това, че тази бойна група ще се подготвя и води учения на българската територия, но тя няма да е под оперативен контрол на НАТО, защото това не е група, която се използва за бойни действия някъде, а за увеличаване на бойната подготовка и добра оперативна съвместимост, обясни Янев и подчерта, че става въпрос за тренировки, нищо друго.

До юни месец ще има повече яснота по въпроса.

В бойната група ще участват до 700 - 1000 души, като 70-80% ще са българи, обясни още Янев. По думите му в процеса на тренировка не означава, че всички те ще са заедно всички.

"Когато се тренира един елемент, ще идват едни подразделения, след това ще си отидат, когато се тренира друг елемент - ще дойдат други хора", обясни Янев.

Стефан Янев съобщи още, че следващата седмица в Ново село пристига нов американски контингент. Посещението е в рамките на планираните учения за повишаване на оперативната съвместимост и способността на тези сили да работят съвместно, както двустранно, така и в рамките на НАТО. Очаква се у нас да пристигнат между 100 и 150 американски военнослужещи с бойна техника - до 15 бойни бронирани машини.

Особеностите на този контигент е, че той ще бъде от рота "Страйкър".

"Рота "Страйкър", което звучи като ударна група, но така се казва техниката, която използват", уточни военният министър и припомни, че имаме споразумение за партньорство и засилени тренировки със САЩ и на базата на това споразумение функционират и съвместните съоръжение в Ново село.