В рамките на няколко седмици военното командване на НАТО ще вземе решение дали да изпрати нови бойни групи в Централна, Източна и Югоизточна Европа. Това каза генералният секретар Йенс Столтенберг след първия ден от заседанието на министрите на отбраната на Алианса.

Столтенберг за пореден път заяви, че няма никакви признаци за деескалация от страна на Русия, нито оттегляне на войски или оборудване. По думите му тя поддържа масови нападателни сили, готови за атака, от Крим до Беларус.

Генералният секретар допълни, че се подготвя допълнително подсилване на източния фланг, за да няма погрешни сметки за волята на НАТО да защитава всички свои съюзници. Военните министри приветстваха предложението на Франция да ръководи нова бойна група в Румъния.

Снимка: АР/БТА

Министърът на отбраната Стефан Янев в своето изказване представи решението на правителството за принос на страната ни към съюзните усилия чрез изграждане на българска батальонна бойна група, под командването на български офицери, с възможност за попълване при необходимост на дефицитите от способности от съюзниците. Той изрази своята благодарност към Испания и Нидерландия за подкрепата им по отношение на демонстрираната съюзническа солидарност при охраната на въздушното пространство, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.

Министрите на отбраната на страните-членки на НАТО обсъдиха усилването на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО по целия източен фланг, включително разполагането на допълнителни отбранителни формирования, отчитайки националните позиции на страните-домакини.

Срещата продължи със сесия, посветена на справедливото споделяне на тежестите и отговорностите в НАТО, осигуряването на необходимите ресурси за Алианса, както и следващата Стратегическа концепция, която ще бъде приета на срещата на върха през юни 2022 г.

Снимка: АР/БТА

По време на заседанието беше дискутиран постигнатият напредък по изпълнение на ангажимента за инвестиции в отбраната и беше отбелязано, че за седма поредна година се повишават разходите за отбрана в съюзен мащаб. В своето изказване министър Стефан Янев препотвърди намерението на правителството да повиши разходите за отбрана.

По отношение на следващата Стратегическа концепция българският министър на отбраната отбеляза, че за основен принцип България счита единството, солидарността и съгласуваността като взаимосвързани елементи, които са основата на съществуването на Алианса и трансатлантическата връзка.

"Запазването на колективната отбрана като една от ключовите задачи на Алианса е от изключителна важност за нас", заяви министър Стефан Янев.

В рамките на форума министърът на отбраната Стефан Янев проведе кратки двустранни срещи със своите колеги от Кралство Испания, Република Северна Македония и Република Гърция - Маргарита Роблес, Славянка Петровска и Николаос Панайотопулос. По време и на трите срещи бяха обсъдени въпроси от взаимен интерес.

По покана на френския министър на отбраната Флоранс Парли по-късно днес министър Стефан Янев ще участва в официална вечеря във формат "B-9", на която ще бъдат дискутирани въпроси от областта на сигурността и отбраната.